Keskustan kentällä kasvaa paine saada selkoa Haaviston Isis-linjauksista – "Jos Pekka Haavisto on valehdellut eduskunnalle, hänen olisi vedettävä johtopäätöksensä" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Keskustan kentällä kasvaa paine saada selkoa Haaviston Isis-linjauksista – "Jos Pekka Haavisto on valehdellut eduskunnalle, hänen olisi vedettävä johtopäätöksensä"

Keskustan piirijohtajat haluaisivat pelastaa Isis-lapset, mutta empivät lasten vanhempien hakemista Suomeen. Keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä ja Mikko Savola suhtautuvat kielteisesti ihmisten hakemiseen al-Holin leiriltä.
Sanne Katainen
Ulkoministeri Pekka Haavisto järjesti tänään keskiviikkona tiedotustilaisuuden, joka toi vain vähän uutta tietoa al-Holin pakolaisleirin tilanteesta ja Isis-palautuksista.

MT:n haastattelemat viisi keskustapiirien puheenjohtajaa suhtautuvat vakavuudella ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) linjausten ja puheiden epäselvyyksiin koskien Suomen kansalaisten palauttamista kotimaahansa Syyriasta al-Holin leiriltä.

"Jos Pekka Haavisto on valehdellut eduskunnalle, hänen olisi vedettävä johtopäätöksensä", Keski-Suomen keskustan puheenjohtaja Pertti Lehtomäki toteaa.

"Jos käy ilmi, että Haavisto on valehdellut eduskunnalle, on vihreiden mietittävä asiaa todella tarkasti sisäisesti", keskustan Helsingin piirin nokkamies Antti Siika-aho sanoo.

Pohjois-Karjalan keskustaa luotsaavan Jertta Harisen mielestä kysymyksessä on hallituksen sisäinen asia.

"Lähtökohtaisesti nykyinen hallitus pohtii tilannetta ja arvioi, miten tässä pitää edetä", Harinen pohtii.

"Jos Haavisto on valehdellut, asiaan täytyy suhtautua hyvin kriittisesti", Pohjois-Pohjanmaan keskustan puheenjohtaja Jussi Ylitalo sanoo.

Keskustan Peräpohjolan piirin peräsimessä oleva Tanja Joona suhtautuu myös asiaan kriittisesti.

"Tämä on jälleen kerran sellainen asia, joka on myös vihreiden itse mietittävä."

Keskustapiirin puheenjohtajat suhtautuvat empivästi siihen, että Isis-lapsia ja näiden vanhempia alettaisiin hakea takaisin Suomeen Syyriasta al-Holin leiriltä.

"Sydämessäni ymmärrän inhimillisen hädän ja ajattelen, että lapsi on aina lapsi, eikä sellainen voi olla vastuussa vanhempiensa teoista. Tilanteessa, jossa lapsen hätä on niin ankara, että tämä uhkaa kuolla tai muuten lapsen turvallisuus ylitsepääsemättömästi vaarantuu, isänmaan täytyy pitää omistaan huolta", keskustan Antti Siika-aho kommentoi.

Siika-aho on kuitenkin huolissaan mahdollisesta turvallisuusuhkasta, jonka lasten vanhempien kotimaahan palauttaminen voisi aiheuttaa

"Sydämen ulkopuolella todellisessa maailmassa pitää ottaa huomioon myös lait ja kokonaistilanne al-Holin leirillä. Siellä on terroristeja ja terroristien vaimoja. He saattavat aiheuttaa turvallisuusuhkan. En ole siksi muodostanut lopullista kantaani aikuisten Suomeen hakemisesta."

Siika-aho toivoo, että al-Holin leirin tilanne voitaisiin ratkaista kansainvälisellä sopimuksella.

"Kansainvälinenkin ratkaisu voisi olla paikallaan. Se saattaisi olla Suomellekin paras tapa lähestyä asiaa.”

Pohjois-Pohjanmaan Jussi Ylitalo on niin ikään kahden vaiheilla.

"En ole muodostanut lopullista kantaani tähän asiaan. Erityisesti poliisin ja suojelupoliisin näkemyksiä täytyy kuulla herkällä korvalla", Ylitalo toteaa.

Peräpohjolan Tanja Joona ei vielä ole muodostanut mielipidettään asiassa.

"Haluan perehtyä kysymyksen juridisiin faktoihin, ennen kuin lukitsen lopullisen kantani."

Pohjois-Karjalan Jertta Harinen haluaisi arvioida Isis-lasten tilannetta aina tapauskohtaisesti.

"Lapsen oikeudet velvoittavat huomioimaan lapsen etujen mukaisesti mahdollisuuden elää joko molempien tai toisen vanhemman kanssa. Tällaisessa tilanteessa tämä mahdollisuus on aina arvioitava tapauskohtaisesti."

Keskustan Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Pertti Lehtomäki puhuu Isis-lasten puolesta.

"Lapset Suomeen ehdottomasti. He ovat aivan syyttömiä kaikkiin kauheuksiin siellä. Vanhempien suhteen pitää ensin tutkia taustoja."

Keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä ja Mikko Savola suhtautuvat kielteisesti ihmisten hakemiseen al-Holin leiriltä Suomeen.

Ei ole mitään aktiivista operaatiota, jolla olisi poliittinen siunaus. Jos al-Holin leiriltä tulisi charter-kone mukanaan naiset ja lapset, niin kokisin itseni kansanedustajana äärettömän petetyksi enkä voisi luottaa enää hallitukseen sen jälkeen, Kärnä kommentoi asiaa Ilta-Sanomille.

Savola kommentoi aihepiiriä Twitter-tilillään seuraavasti:

"Al-Holin Isis-leiriläisiä ei pidä hakea aktiivisesti Suomeen. Tästä ei ole myöskään hallituksen päätöstä tehty. Kun / jos lisätietoja asiasta on viime viikon tiistain jälkeen tullut, ulkoasiainvaliokunnan on niistä oltava myös tietoinen."

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan että asiaa on käsitelty hallituksen iltakoulussa ja Haaviston toiminnalla on hallituksen hiljainen hyväksyntä.

11.12. klo 14:53. Täsmennetty Jertta Harisen kommenttia Isis-lapsista

Lue lisää

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa ulkoministeri Haaviston esitutkintamateriaalin käsittelyä syksyllä

Perustuslakivaliokunta saa yli tuhatsivuisen esitutkintamateriaalin Haaviston toimista

EU:n ulkoministerit kokoustavat tänään – esille noussee ainakin Hongkongin tilanne

Oppositiossa erilaisia näkemyksiä ulkoministerin viranhoidon edellytyksistä: Jussi Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Kai Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa