Politiikka

Katri Kulmuni: Paikallista sopimista tulee lisätä – työmarkkinoilla tarvitaan runsaasti joustoja

Tuore valtiovarainministeri luottaa vahvasti uuden sukupolven punamultaan.
Sanne Katainen
Katri Kulmuni pääsi koeistumaan valtiovarainministerin työhuoneen tuolinsa ensimmäisen kerran keskiviikkona.

Paikallista sopimista ja joustoa pitää lisätä työmarkkinoilla, jotta hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite saavutetaan, valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoo.

Kolmikantaiset työryhmät tekevät ehdotuksensa työllisyystoimista ensi kevään kehysriiheen. Kulmuni odottaa paljon työryhmiltä, mutta muistuttaa, että lopullinen päätösvalta esimerkiksi paikallisesta sopimisesta on eduskunnalla.

Suomen Yrittäjät ja muut työnantajat ovat pitkään painottaneet paikallisen sopimisen tärkeyttä, mutta työntekijäjärjestöt ovat olleet pääasiassa vastaan, joten hallituksella on kyinen pelto kynnettävänään.

Kulmuni istui keskiviikkona ensimmäisen kerran valtiovarainministerin tuoliinsa työhuoneessaan Valtioneuvoston linnassa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelun aikana. Kulmuni oli juuri vaihtanut työhuoneita elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kanssa, sillä valtiovarainministerin paikalta hän uskoo pystyvänsä entistä painokkaampaan yhteistyöhön pääministerin kanssa.

Pääministeriksi nousi tiistaina Sanna Marin (sd.), joka on 32-vuotiasta Kulmunia pari vuotta vanhempi.

"Nyt vaaditaan Suomen uudistamista ja siihen on uuden sukupolven punamullan avulla hurjan iso mahdollisuus", Kulmuni visioi.

Hallituksessa on Kulmunin mukaan nyt erinomainen keskustan ja demarien akseli, jolla on aikaisemminkin saatu Suomeen hyvinvointia aikaan. Hän uskoo, että akseli yhdessä kolmen muun puolueen kanssa löytää tarvittavat keinot työelämän uudistamiseen ja työllisyyden nostamiseen 75 prosenttiin.

Työllisyysasteen nosto vaatii myös kannustinloukkujen purkamista, mikä liittyy sosiaalietuuksiin ja verotukseen. "Sosiaaliturvan uudistus on usean hallituskauden työ, mutta kannustinloukkuja täytyy pystyä vähentämään", Kulmuni sanoo.

Kannustinloukkujen lisäksi Kulmuni nostaa esiin byrokratialoukun, jolloin työtä hakeva tai antava hukkuu byrokratian rattaisiin, ja myös tätä loukkua aiotaan purkaa.

Asumis- ja toimeentulotuet ovat nousseet lyhyen ajan sisällä nopeasti ja tähänkin pitää Kulmunin mukaan puuttua.

Lintilä kertoi keskiviikkona MT:lle kannattavansa työttömyysturvan porrastamista. Myös Kulmuni ei sulje sitä työllistämiskeinoista pois. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) vastustaa porrastamista.

Valtion talouden pitää olla tasapainossa 2023. Mikäli työllisyys ei kohene, pitää menoja leikata.

EU:n tulevalla ohjelmakaudella Suomen maatalousrahat ovat vähenemässä mahdollisesti 10–20 miljoonaa euroa vuodessa. Valtiovarainministeri Kulmuni lupaa, että mikäli Suomen EU-rahat neuvotteluista huolimatta todella vähentyvät, ne korvataan kansallisesti hallitusohjelman mukaisesti.

Suomi esitti äskettäin EU:n puheenjohtajamaana, että maatalouden rahoitus EU:ssa nousisi noin kymmenen miljardia euroa verrattuna EU-komission esitykseen, joka olisi merkinnyt 15 prosentin vähentymistä nykyiseen verrattuna. Suomen esityksen jälkeen kokonaisrahoitus vähentyisi 13 prosenttia.

Komission esitys olisi alentanut EU:n suoria tukia Suomelle 14 miljoonaa euroa ja maaseudun kehittämistukea 48 miljoonaa euroa.

Talouskasvun nopeuttamiseksi tarvitaan Kulmunin mukaan menestyviä yrityksiä ja investointeja Suomeen. Yritystoimintaa helpottaa pian avattava mahdollisuus tuplapoistoihin ja myös muita investointikannustimia on tulossa.

"Teollisuuden sähkövero alennetaan kohti EU-minimiä, joka vähentää yritysten kustannuksia ja helpottaa sähköistymistä, jota tarvitaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi", Kulmuni sanoo.

Sähköveron alentamisen vastapaino on, että teollisuuden energiaverohelpotuksista luovutaan, mikä merkitsee yli 200 miljoonaa euroa vuodessa. Se tuottaa kustannuksia joillekin teollisuudenaloille, esimerkiksi metsäteollisuudelle. Kulmunin mukaan verohelpotuksista aiotaan luopua portaittain. Asiasta päätetään ensi vuoden syksyllä.

Biokaasun käytöstä on käynnissä selvitys. Biokaasusta ei peritä nyt veroa, mikä estää sekoitevelvollisuuden käytön liikenteessä. Sekoitevelvollisuus tarkoittaa, että biokaasua tulisi sekoittaa tietty osuus maakaasuun. Kulmunin mukaan työryhmässä selvitetään, onko nollavero vai sekoitevelvoite parempi keino edistää biokaasun käyttöä.

Tuulivoiman lisäämistä Itä-Suomessa ollaan selvittämässä, siellä puolustusvoimien tutkat käytännössä estävät rakentamisen kuntien rakentamishalusta huolimatta.

Keskustan kannatus on alamaissa, mielipidetiedustelujen mukaan vain 11 prosentin paikkeilla. "Kannatusta pitää nostaa arjen teoilla, teen kaikkeni sen eteen." Kulmuni ei halua määritellä mitään prosenttirajaa, jonka alituttua hän ei enää jatkaisi puheenjohtajana ensi kesän jälkeen.

Sanne Katainen
Katri Kulmuni uskoo, että hän valtiovarainministerinä pystyy pääministeri Sanna Marinin kanssa hyvässä yhteistyössä uudistamaan Suomen työelämän, mihin tarvitaan joustoa nykyistä enemmän.
Lue lisää

MT:n kysely: Marin on kansan suosikki – Istuvan pääministerin jatkokautta toivoo liki kolmannes, Halla-ahon ja Orpon suosio kymmenen prosentin luokkaa

MTK:ssa ollaan tyytyväisiä maatalouden sähköveron alennukseen

Pääministeri Sanna Marin on poistunut Eurooppa-neuvoston kokouksesta varotoimenpiteenä – Ruotsin pääministeri edustaa Suomea loppukokouksen ajan

Koronavirustilanteesta nousi vakavaa huolta EU-huippukokouksessa – Marin kehotti pitämään kynnyksen fyysisiin kokouksiin riittävän korkealla