Politiikka

SAK:n Jarkko Eloranta ärähti Kulmunille: Poliitikot eivät malta pysytellä poissa työmarkkinoilta

Twitterissä myös puolustetaan poliitikkojen oikeutta puuttua työelämän lainsäädäntöön.
Kari Salonen
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mielestä poliitikkojen ei pitäisi puuttua työmarkkinoihin. Twitterissä hän on saanut vastauksia, että työlainsäädäntö on kuitenkin poliitikkojen vastuulla.

Poliitikot eivät malta pysytellä poissa työmarkkinoilta, vaikka itse koko ajan todistelevat toista ja sitä toinen toisiltaan vaativat, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kirjoitti perjantaiaamuna Twitterissä kommenttina valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) lausuntoon Maaseudun Tulevaisuudessa, jossa hän vaatii paikallisen sopimisen ja joustojen lisäämistä työmarkkinoilla työllisyyden parantamiseksi.

Kulmuni muistuttaa, että lopullinen päätösvalta esimerkiksi paikallisesta sopimisesta on eduskunnalla.

EK:n aiempi työelämästä vastannut johtaja Ilkka Oksala ehdottaa, että poliitikot puuttuisivat vain lainsäädäntöön: "Voitaisiinko ajatella niin, että poliitikot pidättäytyisivät ottamasta kantaa palkkoihin ja muihin tessein voimaan saatettaviin työsuhteen ehtoihin. Sen sijaan työelämän lainsäädäntöä koskien pitää poliitikoilla, palkansaajilla, työnantajilla ja yrittäjillä olla puheoikeus."

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen toteaa, että "valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Ja hallituksen ja eduskunnan vastuulla on muuttaa työelämälakeja, jotta kammottavaa joukkotyöttömyyttä voidaan alentaa. Palkkasopimuksiin ei valtiovallan tietenkään tule puuttua."

Antti Vesala toteaa näin: "Minusta näyttää siltä, että Kulmuni haluaa korostaa ja vahvistaa sopimusvapautta. Perusvapauksien turvaaminen on ilman muuta demokraattisesti valittujen päätöksentekijöiden vastuulla oleva asia."

Aiempi Kelan johtaja Liisa Hyssälä on Vesalan kanssa samaa mieltä: "Samat sanat! Puolueilla pitää olla linjaukset. Hyvä saada muittenkin linjaukset.

Ihan eri asia kuin mennä kesken olevissa neuvotteluissa rahalupauksiin."

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala on Elorannan kanssa samaa mieltä: "Näin nopeasti se unohtui, että poliitikot eivät nyt osallistuisi näihin neuvotteluihin."

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Keskustan kerrottava, mikä on puolueen rooli

Paikallisessa sopimisessa ongelmia

STTK:n Palola näkee erittäin vaikeaksi löytää vaihtoehtoja työttömyysputken poistamiselle – mutta riittääkö edes se työllisyystavoitteen saavuttamiseen?

"Tanssiin tarvitaan aina kaksi" – SAK:n Elorannan mukaan ay-liike voi vielä estää Metsäteollisuuden aikeet