Politiikka

Panttivankina ollut Atte Kaleva al-Hol-leirin suomalaisista: Lapset pitää tuoda Suomeen, mutta aikuisten turvallisuus täytyy tutkia ensin

Kaleva muuttaisi tarvittaessa lakia lasten palauttamiseksi. Aikuiset ovat valinneet terrorismin ja heiltä voitaisiin peruuttaa kaksoiskansalaisuus, hän ehdottaa.
Pekka Holmström / Otava
Atte Kaleva itse oli vaimonsa kanssa panttivankina joulukuusta 2012 toukokuuhun 2013 Jemenissä.

Tietokirjailija, varakansanedustaja (kok.) ja itse panttivankina ollut Atte Kaleva katsoo, että suomalaiset pikkulapset pitäisi tuoda pois Syyrian al-Holin leiriltä. Hän perustaa kantansa humanitaarisuuteen.

"He ovat viattomia eivätkä ole syyllistyneet mihinkään. Mutta jo 13-vuotias voi olla omaksunut jihadismin ja oppinut tappamaan, niin kuin videoilla olemme nähneet", Kaleva sanoo MT:lle.

Lapset tulisi sijoittaa Suomessa sukulaistensa luo tai sijaisperheisiin.

"Tämä on vaikea asia, eikä yksinkertaisia ratkaisuja ole. Näen, että lainsäädännölliset ongelmat ovat suurempia kuin tekniset. "

Tämä tarkoittaa lastensuojelullisen huostaanoton toteuttamista ulkomailta. Kalevan mielestä lakia pitäisi muuttaa, että lapset saadaan pois ennen kuin heidät koulutetaan terroristitaistelijoiksi, minkä jälkeen he ovat turvallisuusriski.

Jihadismia tutkineen Kalevan mielestä myös aikuiset ovat selvä turvallisuusriski, sillä he ovat valinneet sotatoimialueelle ja Isis-järjestön leirille lähtemisen tietoisesti. Ideologian muuttumattomuudesta kertoo Kalevan mielestä leiriläisten ilmoitus mennä mieluummin tiukkaa islam-ohjeistusta noudattavaan sharia-valtioon kuin Suomeen.

"En kutsu heitä Isis-isiksi ja -äideiksi, vaan jihadisteiksi. He ovat liittyneet tietoisesti jihadistiseen kalifaattiin ja terroristijärjestö Isisiin, joka käy sotaa länsimaita eli myös Suomea vastaan. Kun yleensä lähtökohtana on syyttömyys, minusta tässä tapauksessa Isisin riveihin lähteneiden pitäisi päinvastoin osoittaa, että ovat irtautuneet siitä."

Tämä voisi tapahtua Kalevan mukaan paikan päällä perustettavassa keskuksessa EU:n tai vielä paremmin YK:n johdolla.

Toinen vaihtoehto on selvittää tulijoiden turvallisuusriski Suomessa. Näin tulisi tehdä, jos esimerkiksi leirin aikuiset päättäisivät palata Suomeen vapaaehtoisesti.

Tällaiset tutkintaprosessit ovat pitkiä, Kaleva huomauttaa. Nopeampi keino estää jihadismin valinneiden paluu Suomeen on peruuttamalla kaksoiskansalaisuus.

"Näin Tanska on tehnyt."

Kalevan mukaan maailmalta on myös esimerkkejä siitä, kuinka terroristeja on saatu rehabilitoitua eli opetettua pois ääriaatteistaan.

Kaleva itse oli vaimonsa kanssa panttivankina joulukuusta 2012 toukokuuhun 2013 Jemenissä. Yksi sieppaaja paljastui jälkeenpäin terroristijärjestö al-Qaidan jäseneksi. Kalevat vapautuivat Omanin kautta.

Tekstiä lyhennetty 14.12.2019 klo 12.24.

Lue lisää

Keskustan ryhmä tuskailee huomisen Haavisto-äänestyksen kanssa – ryhmänjohtaja Kurvinen ei kommentoi

Ulkoministeri Haaviston rikosepäilyjen käsittely jatkuu perustuslakivaliokunnassa

Ministeri Pekka Haavisto kommentoi al-Holin tapausta: "Ulkoministeriö pyrki kaikin keinoin turvaamaan sen, että lapset eivät joudu lisäväkivallan uhriksi"

Haavisto sai perjantai-iltana varmuuden al-Holin leiriltä tulleiden naisten ja lasten pääsystä Turkin puolelle – "Kaikkein tärkeintä on, että lapset sopeutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan"