Politiikka

"Taas heräsi epäilys, onko EU menettämässä järkensä" – MTK:n Juha Marttila: "Green Dealin toteutus ontuu jo lähtötelineissä"

"Glyfosaattia kielletään ja kun tiedepohjaa kieltämiselle ei ole, niin keksitään uutta tiedettä. Biotalouden edistämiseen tarjotaan lääkkeeksi metsien ennallistamista ja suojelua", päivittelee MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila EU:n ympäristötoimia.
Esko Keski-Vähälä
"Maalla asuvat paitsi ilmastosankarit myös luonnon monimuotoisuuden vaalijat. Maaseutuun ja sen elinkeinoihin investoiminen on modernia politiikkaa, joka vastaa ihmisten suuriin huoliin ja koko maapallon elintärkeisiin haasteisiin", Juha Marttila totesi perjantaina Kannuksessa, jossa pidettiin MTK-Keski-Pohjanmaan syyskokous.

Juha Marttila toi MTK-Keski-Pohjanmaan perjantaiseen syyskokoukseen terveisiä Brysselistä, josta hän oli palannut edellisyönä. Marttila otti Kannuksessa kantaa Euroopan komission uuteen Green Deal -tavoiteohjelmaan, jossa kootaan yhteen iso nippu asioita ilmastosta ympäristönsuojeluun.

"Periaatteessa Green Deal on hyvä siinä, että ilmasto ja ympäristö kerätään yhden sateenvarjon alle. Toteutus kuitenkin ontuu jo lähtötelineissä."

Tämänhetkiset Green Deal -linjaukset huolestuttavat Marttilan mukaan varsinkin metsien osalta.

Nykyinen Euroopan komissio ja nykyinen Euroopan parlamentti eroavat Marttilan mukaan huomattavasti edeltäjistään.

"Aikaisempi komissio lopetti pari viikkoa sitten. Sillä oli kärkenä talouden elvytys ja työpaikkojen luominen Euroopan unionin alueelle."

Uudella komissiolla on vahva ilmasto- ja ympäristökärki.

"Tärkeitä asioita", totesi Marttila, mutta pohti seuraavassa lauseessa, millaisille totuuksille ympäristölinjauksia perustetaan.

Hän otti varoittavaksi esimerkiksi keskustelun, jota EU:ssa on käyty rikkakasvien torjunta-aineen glyfosaatin kieltämisestä.

"Asiantuntijoilta on vaikea saada puristettua lausuntoa, että glyfosaatin käyttö olisi ihmiselle vaarallista. Tuntuu, että ollaan valmiita muuttamaan tiedettä, jotta glyfosaatti saadaan kiellettyä.”

Biotalouden edistämiseen puolestaan tarjotaan lääkkeeksi metsien ennallistamista ja suojelua, Marttila ihmetteli.

"Jatko voi mennä sirkukseksi Green Dealin vuoksi varsinkin, jos Euroopan parlamentti lähtee laukalle."

Laukkavaihtoehto tuntuu mahdolliselta Marttilan Brysselin-terveisten perusteella:

"Taas heräsi epäilys siitä, onko EU menettämässä järkensä."

Talous edellä -teesi pätee Marttilan mukaan myös ilmastopolitiikassa.

"Sekä Suomessa että EU:ssa on pidettävä mielessä, että hyvää ilmastopolitiikkaa ei ole ilman tervettä taloutta. Tämä pätee niin maatilatasolla kuin kansantaloudessa."

Talous edellä on hoidettava myös metsiä.

”Kun kantohinnat ovat kohdallaan, puukauppa käy ja hoitotoimet tehdään ajallaan – näin se toimii ja metsät kasvavat."

"Jos puulla ei ole kysyntää ja hinnat ovat huonoja, niin metsänhoidon kannalta tärkeät hakkuut jäävät tekemättä. Siinä kärsii myös ilmasto."

Lue lisää: MTK-Keski-Pohjanmaan kokouksessa oli kiitosten aika: "Jouni Jyringin kädenjälki näkyy maakunnassa"

Lue lisää

MTK:n metsäjohtaja: "EU:n metsästrategiasta puuttuu kunnianhimoa"

"EU:n ilmastopaketti tuo maatalouden hiilensidonnan näkyviin, mutta metsät tuntuvat olevan yhteistä omaisuutta", MTK:n puheenjohtaja arvioi

EU-parlamentti hyväksyi ilmastolain, jolla unionista aiotaan tehdä hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä – vihreät ja perussuomalaiset äänestivät vastaan

Cap-uudistuksesta toivotaan syntyvän sopu tällä viikolla – MTK:n huolena turvemaat, paljaan maan kielto, viljelykiertovaatimus ja tuen siirto suurilta pienille tiloille