Politiikka

Lähes miljoona suomalaista miettii vakavasti maallemuuttoa – yrittäjistäkin lähes kolmasosa

Maallemuutosta haaveilevia on selvästi enemmän työikäisissä kuin eläkeikäisissä. Tuloluokissa on vähän eroja.
Jukka Pasonen
Maalle muuttamista suunnittelee vakavasti noin 844 000 ihmistä.

Yrittäjistä lähes kolmasosa sekä 45–64-vuotiaista viidesosa ja kaikista suomalaisista lähes kuudesosa suunnittelee vakavasti maalle muuttoa, selviää MT:n teettämästä kyselystä.

Maalle muuttamista suunnittelee vakavasti siis noin 844 000 ihmistä.

Maallemuutosta haaveilevia, mutta sitä tämän hetkisessä elämäntilanteessa epärealistisena pitäviä on 26 prosenttia.

44 prosenttia ei halua muuttaa maalle.

Maallemuutosta haaveilevia on selvästi enemmän työikäisissä kuin eläkeikäisissä. Yli 64-vuotiaista 12 prosenttia suunnittelee sitä vakavasti ja 22 prosenttia haluaisi.

Eri alueista eniten vakavia ajatuksia maallemuutosta on maaseutumaisissa kunnissa asuvilla. Heistä 36 prosenttia haluaa muuttaa maalle.

Kaupunkimaisissa kunnissa vakavasti suunnittelevia on selvästi vähemmän, mutta siitä haaveilevia on enemmän, lähes joka kolmas.

Pääkaupunkiseudulla asuvat on suurin ryhmä, josta ei haluta muuttaa maalle. 59 prosenttia heistä ei halua sitä. Sielläkin lähes kolmasosa muutosta haaveilee, mutta pitää ajatusta epärealistisena. Tässä ryhmässä käsitykset ovat selvät, sillä vain kuusi prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Yrittäjät pitävät maaseutua hyvänä ympäristönä, sillä heistä lähes kolmasosa harkitsee maallemuuttoa vakavasti ja 13 prosenttia haaveilee siitä.

Tätä tukee Elinkeinoelämän keskusliiton kysely, jonka mukaan yrittäjät ovat selvästi tyytyväisempiä palveluihin maaseudun kunnissa (MT 19.8.). Yritykset myös kokevat poliitikkojen toimivan huomattavasti paremmin maaseudulla kuin kaupungeissa.

Pohjois- ja Itä-Suomessa ajatus maalle muutosta on suositumpi kuin Etelä-Suomessa. Pohjois- ja Itä-Suomessa asuvista alle kolmasosa ei halua muuttaa maalle.

Tuloluokittain erot eivät ole suuria. Hyvä- ja huonotuloisista siis suurin piirtein yhtä moni miettii maallemuuttoa.

Keskustaa ja perussuomalaisia äänestävien joukossa maallemuuttohaaveet ovat suurimmat ja ruotsalaista kansanpuoluetta (RKP) äänestäneissä pienimmät.

Vihreitä, vasemmistoliittoa ja RKP:tä äänestävistä yli puolet ei halua muuttaa maalle. Kristillisdemokraatteja äänestäneistä 22 prosenttia suunnittelee sitä vakavasti, mutta neljännes ei osaa sanoa.

Kaupunkeihin muutetaan tällä hetkellä enemmän kuin maalle. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna eniten väkilukuun suhteutettuna kasvoi Pirkanmaa.

Silti useat kyselyt kertovat vahvasta tuesta maaseudulla asumiselle.

MT kertoi 20. maaliskuuta, että kaksi kolmesta suomalaisesta kannattaa maaseutuasumisen tukemista verovaroista. Pääkaupunkiseutulaisistakin sitä kannatti puolet.

Suomalaisten enemmistö kannattaa koko maan pitämistä asuttuna sekä valtionhallinnon hajasijoittamista nykyistä enemmän maakuntiin, Helsingin Sanomien teettämä kysely syyskuulta kertoo.

MT:n tutkimuksen teki Kantar TNS Agri ja siihen vastasi joulukuun alussa 1 098 suomalaista. Tulosten virhemarginaali on koko kansan vastausjakauman osalta kolme prosenttiyksikköä.

Lue myös:

Kommentti: Maaseudun Tulevaisuuden mukaan lähes miljoona suomalaista haluaa muuttaa maalle – Hesarin mielestä kaikki muuttavat Helsinkiin

Kaksi kolmesta kannattaa maaseutuasumisen tukemista verovaroista – kannatus pääkaupunkiseudultakin puolelta

Ylen kysely: Enemmistö suomalaisista haluaa, että valtio hidastaa kaupungistumista

Lue lisää

Maaseudun tyytymättömyys Yleen yllätti hallintoneuvoston puheenjohtajan: "Muutos on niin suuri"

MT-kysely: Suomalaisten mielipiteet jakautuvat lähes tasan koronarokotuksen pakollisuudessa – 43 prosenttia kannattaa rokotuspakkoa, 41 prosenttia vastustaa

"Aikaisemminkin huolestuneet ovat entistä huolestuneempia" – MT-kyselyssä perussuomalaiset suhtautuvat valtion velkaantumiseen varauksellisimmin

Maalaiskunta kutsui kaupunkilaisia viettämään kesän maalla – "Maalaismiljöö tuntui omalta kahden viikon jälkeen"