Politiikka

Lähes puolet kieltäisi yksityiset ilotulitteet – eläkeläiset ja yli 64-vuotiaat vastustavat niitä jyrkimmin

Myynnissä on myös hiljaisia ilotulitteita. Myyjät aikovat merkitä niitä paremmin.
Jukka Pasonen
Ilotulitteiden kaupan arvo on noin 30 miljoonaa euroa vuodessa.

Lähes puolet (47 prosenttia) suomalaisista haluaa kieltää ilotulitteiden yksityisen kuluttajakäytön, selviää MT:n teettämästä kyselystä.

43 prosenttia hyväksyy nykykäytännön ja kymmenen prosenttia ei osaa sanoa.

Naisista 57 prosenttia haluaisi kiellon ja miehistä 38 prosenttia.

Kieltämisen kannatus on suurin yli 64-vuotiaiden keskuudessa. Heistä kuusi kymmenestä kieltäisi ilotulitteet. Alle 30-vuotiaissa puolestaan noin 40 prosenttia kieltäisi ilotulitteet. Heistä viidennes ei osaa sanoa.

Perussuomalaisia äänestäneistä ilotulitteet kieltäisi alle kolmasosa. SDP:n ja vihreiden äänestäjistä kieltämistä kannattaa lähes 60 prosenttia. Väliin jäävät keskustaa ja kokoomusta äänestäneet reilulla 40 prosentilla.

Asema yhteiskunnassa ei juuri erottanut mielipiteitä, paitsi eläkkeellä olevat ovat selvästi enemmän kieltämisen kannalla kuin työelämässä olevat.

Tulotasolla ei ollut paljon merkitystä. Sallivimmin suhtautuvat yli 85 000 euroa ansaitsevat. Heistä 54 prosenttia haluaa myynnin jatkuvan.

Sen sijaan koulutustaustalla oli merkitystä. Korkeasti koulutetut kannattavat kieltämistä selvästi enemmän kuin peruskoulun käyneet.

Kyselyssä vastaajat eritellään asuinpaikan mukaan. Sallivimmin ilotulitteisiin suhtaudutaan taajaan asutuissa kunnissa. Sellaisia ovat suuria maaseutualueita sisältävät pienet kaupungit, esimerkiksi Jämsä, Loviisa ja Siilinjärvi. Niissä asuvista 37 prosenttia kieltäisi ilotulitteet.

Maaseutumaisissa kunnissa kiellon kannalla on 43 prosenttia vastaajilta.

Pääkaupunkiseudulla ja Etelä-Suomessa kieltoa kannattaa yli puolet vastaajista, Itä- ja Pohjois-Suomessa alle puolet.

Marraskuussa eduskunta alkoi käsitellä osan ilotulitteiden kieltämistä ajavaa kansalaisaloitetta. Aloite sai yli 65 000 allekirjoitusta. Eduskuntakäsittelyn 50 000 raja ylittyi alle kuukaudessa.

Aloite jättäisi kuluttajille vain tähtisadetikkuja, pieniä paukkupommeja tai kipinäsuihkuja. Isompien paukkujen myynti sallittaisiin vain ammattilaisille.

Perusteluna myyntikiellolle on esimerkiksi eläimille aiheutuva stressi ja ympäristöhaitat.

Ilotulitteiden kaupan arvo on noin 30 miljoonaa euroa vuodessa, arvioi Ilotulitustaiteen edistämisyhteisö.

Yhdistyksen mielestä kansasalaisaloitetta ei kannattaisi hyväksyä. Tavallisille ihmisille rakettien ampuminen on sallittua vain uutena vuotena, on yksi peruste.

Alan yhdistyksen jäsenet sopivat lokakuussa muovien käytöstä luopumisesta vuoteen 2025 mennessä. Käyttöön otetaan pakkausmerkintä, joka kertoo hiljaisesta ilotulitteesta.

Ilotulitteiden aiheuttamien silmävammojen määrä on Helsingin Sanomien mukaan vakiintunut kymmenen ja kahdenkymmenen välille vuosittain.

Uudenvuoden rakettien myynti on tärkeä tulonlähde monille urheiluseuroille ja yhdistyksille.

MT:n kyselyn toteutti TNS Kantar Agri ja siihen vastasi joulukuun alussa 1 089 suomalaista. Tulosten virhemarginaali koko kansan vastausten osalta on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää

"Aikaisemminkin huolestuneet ovat entistä huolestuneempia" – MT-kyselyssä perussuomalaiset suhtautuvat valtion velkaantumiseen varauksellisimmin

Yle uutiset: Pohjanmaan poliisi kieltäisi venetsialaisten ilotulitukset – viikonloppuna poliisille tuli 82 ilotulitteisiin liittyvää tehtävää

MT-kysely listasi kolme suosituinta hallituspuoluetta – ”Halu siihen, että perussuomalaiset olisivat yhtenä kolmesta puolueesta hallituksessa, on kasvanut Etelä-Suomessa selvästi"

Lääkäripalveluista kunnissa vahva yksimielisyys: MT-kyselyn mukaan lähes kaikki haluavat oman kuntaan lääkärin