Kelan uusi pääjohtaja valintakohustaan: En kuulu mihinkään puolueeseen - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kelan uusi pääjohtaja valintakohustaan: En kuulu mihinkään puolueeseen

Mediassa on esitetty, että yllätysvalinnan takana oli keskustan junttaus. Outi Antila on työskennellyt ainakaan MTK:ssa, muttei kuulu mihinkään puolueeseen.
Antila siirtyi Kelaan sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosaston ylijohtajan paikalta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kansaneläkelaitoksen (Kela) uusi pääjohtaja Outi Antila edellyttää, että Kela pidetään tiiviisti mukana valmistelussa, kun eduskunta lähiaikoina aloittaa sosiaaliturvan rukkaamisen uuteen uskoon. Sosiaaliturvassa on paljon tekemistä, mutta asiakas on pidettävä keskiössä, hän sanoo.

"Me Kelassa tiedämme, mitä tarpeita asiakkailla on ja toisaalta tiedämme, miten muutokset ovat toimeenpantavissa", Antila tähdensi medialle ensimmäisessä aamiaistilaisuudessaan perjantaina.

Uusi pääjohtaja on perjantaina ollut pestissään kolme päivää. Hän siirtyi Kelaan sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosaston ylijohtajan paikalta. Kyseinen osasto valmistelee Kelan etuuksia koskevasta lainsäädännöstä noin 90 prosenttia. Sen tontille kuuluvat muun muassa työttömyysturvalainsäädäntö ja työ- ja kansaneläkelainsäädäntö.

Antilan valinta aiheutti pienen kohun, kun Kelan valtuutetut valitsivat hänet, vaikka Kelan työvaliokunta oli esittänyt finalistikaksikoksi professori Lasse Lehtosta ja Kuntaliiton varatoimitusjohtajaa Hanna Tainiota.

Mediassa on esitetty, että yllätystuloksen takana oli keskustan junttaus. Tainio oli SDP:n ehdokas. Antila puolestaan työskenteli ennen ministeriötä muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:ssa yhdeksän vuotta vuosina 1983–1992.

"Toivon, että minut on valittu osaamiseni perusteella eikä sen takia, että joku olisi ajatellut minun omaavan sellaisia arvoja, jotka ovat lähempänä tai kauempana toisesta. Virkamiehet toteuttavat sitä, mitä poliitikot päättävät, ja virkamiehen omalla henkilökohtaisella näkemyksellä ei saa olla mitään vaikutusta", Antila sanoo.

Hän painottaa, ettei kuulu mihinkään puolueeseen.

"Silloin aikanaan, kun olin MTK:ssa töissä, minua ei sen enempää pyydetty kuin vaadittu liittymään keskustapuolueeseen."

Antila sanoo olleensa melkein kymmenen vuotta ministeriön virkamiehenä ja hänellä oli sinä aikana ministereitä yhdeksästä puolueesta aina vasemmistoliitosta perussuomalaisiin. Hänen mielestään puoluetaustalla ei ole merkitystä.

Antila odottaa tällä hetkellä eniten sitä, että eduskunnan sosiaaliturvan uudistamista pohtiva parlamentaarinen komitea aloittaa työnsä. Komitealla on työn alla jättimäinen kokonaisuus, joten se ei välttämättä etene kovin pitkälle tällä hallituskaudella. Antila toivoo, että alkuun päästään pienissä palasissa.

Tärkeintä on aloittaa byrokratian purkaminen mahdollisimman nopeasti. Hän kannattaa esimerkiksi jo Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esille nostamaa yhden hakemuksen systeemiä. Se helpottaisi Antilan mukaan etuuden hakemista, kun asiakkaan tarvitsisi täyttää vain yksi lomake ja Kelassa mietitään, mikä kyseiseen tilanteeseen on oikea etuus.

"Se on selvityksen alla ja sekin vaatii lainsäädäntöä, joten ei sekään ihan tuosta vain toteutettavissa ole."

Komitean eteen tuleviin suuriin linjoihin, kuten kansalaispalkkaan, Antila ei ota kantaa.

"Yksittäisen virkamiehen mielipiteellä ei ole merkitystä. Se on asia, jota vielä tutkitaan. Perustulokokeilusta lopulliset tulokset tulevat vasta huhti-toukokuulla. Se on mitä suurimmassa määrin poliittinen kysymys, ja se ratkaistaan varmasti siellä parlamentaarisessa komiteassa, mihin suuntaan sitä lähdetään viemään."

Antila kehottaakin komiteaa perehtymään sosiaaliturvauudistusta koskeviin selvityksiin ja tutkimuksiin kaikessa rauhassa.

"Kannatan sitä, että komitea ensin katsoo tieteellisen pohjan ja sitten vasta mietittäisiin konstit."

Lue lisää

Outi Antilan työura vertautuu kaupan kassalla toimineeseen Sanna Mariniin "Tarjoilijasta Kelan pääjohtajaksi"

Kelan uusi pääjohtaja Outi Antila suhtautuu kriittisesti kansalaispalkkaan: ”Alimmat sosiaalietuudet ja viime­sijainen toimeentulotuki muodostavat jo nyt tietynlaisen perustulon"

Kelaan esitetään taas todennäköistä pätkäjohtajaa – mutta mitä tekee presidentti?

Kelan uudeksi pääjohtajaksi nousemassa yllättäen Outi Antila – hävisi viimeksi paikan arvalla