Kanerva: Suomen rauhanturvaamishistorian vaarallisin tilanne koettiin Irakissa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kanerva: Suomen rauhanturvaamishistorian vaarallisin tilanne koettiin Irakissa

Pahin tilanne on ohi, kriisiytymistä halutaan välttää.
Puolustusvoimat
Suomen rauhaturvaajat ovat kouluttaneet Irakissa kurdijoukkoja Isisin vastaisessa taistelussa.

Suomen rauhanturvaajien tilanne Irakissa, jossa Suomi osana kansainvälistä yhteisöä toimii, lienee meidän 60 vuoden rauhanturva- ja kriisinhallintahistoriamme kaikkein vaarallisin, eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoi valiokunnan saatua iltapäivällä selvityksen Irakin tilanteesta.

Kanervan mukaan akuutti tilanne on nyt ohi. Sotilaat joutuivat keskiviikkona suojautumaan pommisuojaan Iranin iskettyä ohjuksilla Irakin kansainvälisiin USA-vetoisten OIR-joukkojen tukikohtiin.

Suomella on Irakissa noin 80 hengen vahvuinen osasto. Osasto on toiminut Erbilissä muun muassa kurdien peshmerga-joukkojen kouluttajana. Rauhaturvaajat lähettiin sinne aikoinaan Irakin pyynnöstä.

Valiokunnan mukaan suurin ongelma nykytilanteessa on Kanervan mukaan se, miten rauhanturvaajien omaiset ja läheiset kokevat tilanteen.

Kanervana mukaan Suomi haluaa olla vakauttamassa tilannetta.

"Kaikki mahdollinen pitää tehdä jännityksen lievittämiseksi. Kaikki haluavat nyt välttää sen, että kriisi riistäytyisi käsistä. Kymmenen vuoden työ Isisin vastaisessa taistelussa valuisi hiekkaan", Kanerva kuvasi seurauksia.

Kanervan mukaan suomalaisten tilanne Irakissa on hyvin hallinnassa ja tehtävä tulee jatkumaan. "Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, koston kierre on edelleen mahdollinen."

Suomalaisosasto voidaan tarvittaessa vetää pois Irakista vuorokauden sisällä, Kanerva totesi.

Jouko Kyytsönen
Ilkka Kanerva arvioi torstaina eduskunnassa tiedotusvälineiden edessä, että suomalaisten kohtaama ohjusisku Irakissa oli kenties Suomen 60 vuoden rauhanturvaamishistorian vaarallisin tilanne.
Lue lisää

Kaikkonen: Irakissa ei välitöntä vaaraa – vetäytymisestä päätökset yhdessä muiden maiden kanssa

Puolustusvaliokunta käsittelee Suomen osallistumista Irakin operaatioon

Trump ei uhannut Irania uusilla kostotoimilla sen tekemän ohjusiskun jälkeen

Suomen sotilasosasto pysyy toistaiseksi Irakissa mutta varautuu myös evakuointiin