Kaikkonen: Irakissa ei välitöntä vaaraa – vetäytymisestä päätökset yhdessä muiden maiden kanssa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kaikkonen: Irakissa ei välitöntä vaaraa – vetäytymisestä päätökset yhdessä muiden maiden kanssa

Koulutus on keskeytetty, suojaustoimia vahvistettu ja joukkojen liikkumista rajoitettu.
Puolustusvoimat
Suomalaiset ovat kouluttaneet kurdien joukkoja Irakissa.

"Tarvetta nopeisiin toimiin Irakissa olevien kriisinhallintajoukkojemme osalta ei tällä hetkellä ole", puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo.

"Vaikka alueen turvallisuustilanne on tällä hetkellä erittäin huolestuttava, ei asiantuntija-arvioiden mukaan välitöntä vaaraa suomalaisten sotilaiden turvallisuuden osalta ole", Kaikkonen toteaa Maaseudun Tulevaisuudelle.

Suomi seuraa alueen turvallisuustilannetta tiiviisti. "Teemme tilannearvioita myös yhdessä niiden maiden kanssa, jotka ovat asettaneet joukkoja Irakiin. Lisäksi alueen turvallisuustilanne on esillä niin Naton kuin EU:n kokouksissa."

Kaikkosen mukaan yksikään osallistujamaa ei ole ilmoittanut joukkojensa poisvetämisestä. Suomalaisia on Irakissa noin 80. Sotilaat ovat kouluttaneet Erbilissä kurdien peshmerga-joukkoja.

"Nyt OIR-operaation koulutustoiminta on keskeytetty, joukkojen suojaustoimia on vahvistettu ja joukkojen liikkumista rajoitettu", Kaikkonen toteaa.

Kriisinhallinta on Kaikkosen mukaan ennen kaikkea yhteistyötä joukkoja luovuttavien maiden, isäntämaiden ja paikallisten viranomaisten kanssa.

"Kriisinhallintaosallistumista koskevat muutokset koordinoidaan yhdessä muiden maiden ja koko maaryhmän kanssa. Maat eivät lähtökohtaisesti tee yksipuolisia päätöksiä asiassa."

"Suomen kriisinhallinnan linjaukset tehdään Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteisissä kokouksissa, eli TP-Utvassa."

Muutokset suomalaisjoukkojen vahvuudessa tai päätökset joukkojen kotiuttamisesta tai evakuoinnista tehtäisiin Kaikkosen mukaan kriisinhallintalain mukaan. Tässä valtioneuvosto kuulisi ensin eduskuntaa ja tekisi tämän jälkeen esityksen Tasavallan presidentille, joka päättäisi asiasta.

Sanne Katainen
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ei pyri keskustan johtoon Vantaan puoluekokouksessa kesällä.
Lue lisää

Puolustusvoimat tarkentaa maastoruokailuohjetta kritiikin jälkeen – "Osa varusmiehistä on kokenut, ettei ruoka tahdo riittää"

Puolustusministeri Kaikkosen perheeseen syntyi poikavauva – "Onni on tässä ja nyt"

Kaikkonen: Väitteet Venäjän Talebanille maksamista "tapporahoista" eivät ole vaikuttaneet suomalaisiin Afganistanissa

Puolustusministeri Kaikkonen kenttäpiispan möläytyksistä: "Tällaisilla lausunnoilla ei pidä haitata Puolustusvoimien hyvää työtä yhtään enempää"