Keskustan Mikko Kärnä vaatii ultraprosessoituun ruokaan, kuten lihan jäljitelmiin varoitustarroja tupakka-askien tapaan: "Liian harva tietää haitoista" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Keskustan Mikko Kärnä vaatii ultraprosessoituun ruokaan, kuten lihan jäljitelmiin varoitustarroja tupakka-askien tapaan: "Liian harva tietää haitoista"

Kansanedustaja aikoo laatia asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.
Päivi Sivonen
Mikko Kärnä sytyttämässä nuotiota keskustan erätilaisuudessa viime vuonna.

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä vaatii, että päivittäistavarakaupoissa myytävään ultraprosessoituun ruokaan tulee asettaa varoitustarrat, kuten tupakka-askeissa on.

"Tutkimukset osoittavat selkeästi, että ultraprosessoitu ruoka lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä. Prosessoitu ruoka saa ihmisen syömään yli oman energiantarpeensa ja aiheuttaa tätä kautta monia ongelmia, kuten ylipainoa. Lisäksi ne lisäävät sydänsairauksien ja syövän riskiä", Kärnä perustelee tiedotteessaan.

Ultraprosessoidut ruuat sisältävät paljon sokeria, suolaa, rasvaa ja öljyä. Niille on myös leimallista runsas määrä keinotekoisia makuaineita, väriaineita, makeutusaineita ja emulgointiaineita. Kuluttajien tietoisuuden parantamiseksi olisi Kärnän mielestä paikallaan, että näiden ruokien terveyshaitoista varoitetaan avoimesti niiden pakkauksissa.

Kansanedustaja nostaa esimerkiksi ultraprosessoiduista ruuista erilaiset lihaa jäljittelevät kasvistuotteet.

"Tällaiset tuotteet sisältävät usein epäeettistä ja epäterveellistä kookosrasvaa, runsaasti suolaa, erilaisia stabilointiaineita ja glukoosisiirappia. Tuotteiden pohjana käytetyn kasvin, kuten vaikkapa herneen, proteiini eristetään ja tällöin herneen terveelliset kuidut häviävät lopputuotteesta. Tällainen ruoka on todistetusti terveydelle haitallista ja siitä on ehdottomasti syytä informoida kuluttajaa", hän toteaa.

Mitä tahansa ruokavaliota noudattavan ihmisen tulee Kärnän mukaan tietää, onko hänen ostamansa tuote terveellinen vai epäterveellinen.

"Liian harva tietää nykyään ultraprosessoitujen ruokien haitoista ja tämä tilanne on saatava muuttumaan", hän painottaa.

Kansanedustaja aikoo laatia asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle ja selvittää tämän jälkeen, tuleeko asiasta tehdä lakialoite vai eteneekö se hallituksen toimenpitein.

Lue lisää

Leijona Catering Kärnälle: "Emme koskaan unohda kotimaista vaihtoehtoa" – ulkomaisia tuotteita perustellaan muun muassa hinnalla, toimitusvarmuudella ja vaihtelun tarjoamisella

Sisäministerin mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät saa jalkapantoja – keskustan Mikko Kärnä: "Meillä on hallituskriisi"

Keskustan Kärnä haluaa purkaa Alkon monopoliaseman

Keskustan Kärnä tuomitsee Juha Mäenpään puheet – Äänesti silti syytesuojan puolesta: "Kyse on periaatteesta"