Keskustakonkari Juha Korkeaoja kehottaa puoluejohtajia ottamaan mallia Poliisista: "Tutkinnan tässä vaiheessa emme voi kommentoida asiaa" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Keskustakonkari Juha Korkeaoja kehottaa puoluejohtajia ottamaan mallia Poliisista: "Tutkinnan tässä vaiheessa emme voi kommentoida asiaa"

Juha Korkeaojan mukaan hallituspuolueet käyvät poliittista vääntöä liikaa julkisuuden välityksellä. Entinen kansanedustaja ja maanviljelijä täyttää 70 vuotta lauantaina.
Jaana Kankaanpää
Entinen maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja kehottaa keskustaa jatkamaan omalla linjallaan maltillisesti, määrätietoisesti ja hyviä tapoja noudattaen.

70 vuotta tänään lauantaina täyttävä pitkän linjan keskustavaikuttaja Juha Korkeaoja antaa yhden neuvon hallituksen nykypoliitikoille. Neuvotteluvaiheessa olevista asioista ei pidä kiistellä julkisuudessa, koska silloin ratkaisut jäävät syntymättä.

"Puoluejohtajien kannattaisi ottaa mallia Poliisista, joka on oppinut sanomaan, että tutkinnan tässä vaiheessa emme voi kommentoida asiaa. Avoimuus on hyvä juttu, mutta joskus politiikassa joudutaan sovittamaan etuja yhteen ja tekemään kompromisseja", Korkeaoja sanoo MT:lle.

Kokemäkeläinen Korkeaoja toimii maa- ja metsätalousministerinä punamultahallituksessa 2003–2007. Hän kävi kovaa vääntöä maatalousrahoista valtionvarainministerinä toimineiden Antti Kalliomäen (sd.) ja Eero Heinäluoman (sd.) kanssa.

Korkeaoja ja Heinäluoma saivat lopulta sovittua juhannuksen alla 2006 Kultarannan puutarhurin asunnossa, että EU:n aleneva rahoitus viljelijöille korvataan valtion varoista.

Korkeaojan mukaan Heinäluoma ymmärsi etujärjestötaustaisena miehenä, että yksi ammattiryhmä ei voi kantaa kaikkia kustannuksia, silloin kun eurooppalainen kuvio muuttuu.

"Jos kiista olisi ollut koko ajan median arvioitavissa, asia olisi mennyt takalukkoon. Yhteistyö toimi punamultahallituksessa erittäin hyvin, koska olimme vilpittömiä ja läpinäkyviä."

Keskustan kannatus on romahtanut historiallisen alhaisiin lukemiin. Korkeaojan mukaan keskusta ei ole pystynyt kirkastamaan rooliaan uudessa poliittisessa tilanteessa, jossa liberaalisuus versus konservatiivisuus sekä nationalismi versus kansainvälisyys ovat keskeisiä jakolinjoja.

"Tässäkin voimakentässä keskustan paikka on ilmiselvästi keskellä rakentavana ja molempia näkökohtia huomioonottavana toimijana. Olen vakuuttunut, että valtaosa kansalaisista ajattelee totuuden olevan jossain välimaastossa. Suurin virhe olisi lähteä peesaamaan muita puolueita."

Korkeaoja muistuttaa, että äärisuuntaukset ovat saaneet välillä historiassa hetkeksi voimakkaan otteen yhteiskunnan kehityksessä. Hän kehottaa keskustaa jatkamaan omalla linjallaan maltillisesti, määrätietoisesti ja hyviä tapoja noudattaen.

Moni syyttää nyt keskustan kriisistä Juha Sipilän hallituskautta, mutta Korkeaoja arvostaa Suomen talouden kuntoon saattamista.

"Taloa pitää hoitaa hyvin, jotta se jää seuraavalle sukupolvelle nykyistä paremmassa kunnossa. Tämä on maalaisliitto-keskustan erittäin pitkä linja."

Lue lisää

Demareiden Antti Lindtman kehuu Matti Vanhasen vahvaa aloitusta: "Hänen tulonsa hallitukseen on vakauttava elementti"

Ylen kysely: Annika Saarikko keskustavaikuttajien suosikki puheenjohtajaksi

Vihreät ja keskusta ottavat taas yhteen

Paavo Väyrynen tukee Katri Kulmunin uudelleenvalintaa keskustan puheenjohtajaksi – "Annika Saarikon näytöt eivät vakuuta"