Lukijalta: "Tälläkin hetkellä pahimmat ilmastonsaastuttajat ovat vauraat länsimaat" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Lukijalta: "Tälläkin hetkellä pahimmat ilmastonsaastuttajat ovat vauraat länsimaat"

"Lopullinen dilemmahan on, että maapallolla on aikaa uusiutua, mutta ihmisrodulla vain rajallisesti."
Jouko Kyytsönen
Ruskohiilikaivos Saksassa.

Lähivuodet ratkaisevat, mihin suuntaan maapallon ja sen asukkaiden tulevaisuutta reivataan. Kahden englantilaisen ilmastotutkijan selvitys ”The Human Planet” on toistaiseksi paras analyyttinen arvio tulevaisuudestamme.

Meillä on kolme vaihto­ehtoa: Nykyisen kulutusjärjestelmän jatkuminen, romahdus tai viimeisenä mahdollisuutena uuden kulutus- ja talous­järjestelmän luominen.

Se edellyttää, että kulutusta ja liikkumista rajoitetaan. Yritysten voitot supistuvat, investoinnit suunnataan ympäristöä ja ilmastoa säästäviin kohteisiin. Rahoitusmarkkinat uudistetaan ja pörssitoiminalle luodaan uutta maailmanjärjestystä tukevat periaatteet.

Aseteollisuuden rahoitusvirrat suunnataan maailmanlaajuiseen tutkimustoimintaan, jolla kehitetään uutta teknologiaa. Keskiössä ovat keinot, joilla ylimääräinen auringonsäteily estetään ja ilmastolle vahingolliset päästöt haudataan maaperään.

Uusiutuvan energian tuotanto kattaa suurimman osan energian tuotannosta. Ravinnon tuotantoa ohjataan parhaille alueille ja viherpinta-alaa, kuten metsiä, kasvatetaan.

Uusiutumattomien luonnonvarojen, kuten kaasun ja öljyn, varaan rakentuvat taloudet joutuvat sopeuttamaan koko yhteiskunnan toiminnat uuteen järjestykseen.

Tälläkin hetkellä pahimmat ilmastonsaastuttajat ovat vauraat länsimaat. Ilmakehän hiilidioksidipäästöistä Yhdysvallat ja Eurooppa tuottavat kaksi kolmasosaa ja muu maailma loput. Afrikan osuus on kolme prosenttia.

Maailman kaikista 26:sta öljy- ja kaasuyhtiöstä yhdeksäntoista on suoraan tai välillisesti maailman johtavien teollisuusmaiden omistuksessa. Samat valtiot subventoivat näiden kulutusta 5 000 miljardilla dollarilla vuodessa.

Maailman Energiajärjestö arvioi, että näiden uusiutumattomien luonnonvarojen kulutus kasvaa edelleen 40 prosenttia vuoteen 2040 mennessä. Ilmastosopimuksesta irrottautunut Yhdysvallat lisää liuskeöljyn kulutusta. Se on yksi saastuttavimpia öljylaatuja. Ilmastosopimuksen sitovuus näissä oloissa on pelkästään hätäjarru.

Kirjan radikaalimmat ehdotukset koskevat työtä ja tulonjakoa. Elämää ylläpitävän ja tasavertaisen toimeentuloon tulee olemaan maailmanlaajuinen kansalaispalkka UBI (Universal Basic Income), joka takaa kaikille peruselintason. Yhtenä mallina mainitaan Suomen kokeilut.

Äärimmäisenä vaihto­ehtona tutkijat esittävät, että maapallo ositetaan. Puolet jäisi ihmisen asutettavaksi ja puolet jätettäisiin luonnontilaan.

Lopullinen dilemmahan on, että maapallolla on aikaa uusiutua, mutta ihmisrodulla vain rajallisesti.

Paavo Kajander

metsänhoitaja

Pori

Kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Kuluttajat kaipaavat apua ilmastoystävällisiin ruokavalintoihin, mutta yhteistä ruuan ilmastomerkkiä ei vielä ole

Presidentti Niinistö: "Elämämme on tänä vuonna saattanut olla pysähdystilassa, mutta ilmastonmuutos ei ole pysähtynyt"

Sarvamaan metsäraportti ristivedossa EU-parlamentissa – slovakialaismeppi kritisoi, että Suomessa vain viisi prosenttia metsistä on riittävästi suojeltu

Pekkarisen kritiikillä heikko pohja