Myös korkeakoulutettujen Juko vaatii kikyjä pois – "Epäoikeudenmukaista vaatia jatkamaan talkootyötä" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Myös korkeakoulutettujen Juko vaatii kikyjä pois – "Epäoikeudenmukaista vaatia jatkamaan talkootyötä"

Työnantajat: Palkankorotukset mitoitetaan kuntien ja kuntayhtymien palkanmaksukyvyn mukaan.
Kunta-alalla neuvottelut työehtosopimuksista alkavat tiistaina. Jukon työehtosopimusten piirissä on yli 600 s000 julkisen sektorin palkansaajaa. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Korkeakoulutettujen neuvottelujärjestö Juko liittyy ammattijärjestöihin, jotka vaativat kiky-tunneista luopumista tai että niistä maksetaan riittävä korvaus.

"Olemme tukeneet palkattomilla työtunneilla vientialojen kilpailukykyä. Kun kiky-tunnit ovat nyt poistuneet teknologiateollisuudesta, on epäoikeudenmukaista, että julkisrahoitteisten alojen palkansaajia vaaditaan jatkamaan talkootyötä", sanoo Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.

Akavalainen neuvottelujärjestö painottaa, että julkisella sektorilla työmäärän lisääminen korvauksetta on ollut väliaikainen ratkaisu. Järjestöä hiertää myös kolme vuotta kestäneet lomarahaleikkaukset, jotka koskevat vain julkista sektoria.

Kunta-alalla neuvottelut työehtosopimuksista alkavat tiistaina. Jukon työehtosopimusten piirissä on yli 600 000 julkisen sektorin palkansaajaa.

KT Kuntatyönantajat vaatii, että palkankorotukset on mitoitettava kuntien palkanmaksukyvyn mukaan. Järjestö huomauttaa, että kuntatalouden tilanne on historiallisen heikko. Tästä kertovat muun muassa viimeaikaiset poikkeuksellisen laajat yt-neuvottelut kunta-alalla.

KT:n mukaan kunta-alalle sovellettuna teknologiateollisuuden yhteensä 3,3 prosentin korotukset tarkoittaisi laskennallisesti noin 700 miljoonan euron lisäkulua.

Järjestö huomauttaa, että työaika on kunta-alalla vuositasolla lyhyempi kuin muilla toimialoilla muun muassa pidempien vuosilomaetuuksien vuoksi.

Lue lisää

Työmarkkinasopua etsitään tänään monella rintamalla

Kuntatyönantajien Jalonen: "Kuntarahoista puuttuu 150 miljoonaa euroa"

Kuntatyönantajat perää valtiolta täyttä korvausta maakunta- ja sote-uudistuksesta: "Puhutaan suurista summista"

Työelämässä todella vaaditaan työntekoa