"Maataloustuotantoa ei tarvitse syyllistää" – korvaus hiiliviljelystä sai vahvan tuen ilmastokeskustelussa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

"Maataloustuotantoa ei tarvitse syyllistää" – korvaus hiiliviljelystä sai vahvan tuen ilmastokeskustelussa

MTK:n toimihenkilöpäivien paneelissa etsittiin keinoja maatalouden hiilensidontaan.
Jaana Kankaanpää
MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen (vasemmalla) veti ilmastokeskustelua MTK:n ja OP-ryhmän yhteisillä toimihenkilöpäivillä torstaina Vantaalla. Paneelin osallistuivat (vasemmalta) Arja Mustonen Lukesta, Markku Ollikainen Helsingin yliopistosta, Kaisa Pihlaja MTK:sta, Eija Hagelberg BSAG:sta, Kati Ihamäki OP:sta ja Jyrki Wallin MTK:sta.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen mukaan maataloustuotantoa ei tarvitse syyllistää ilmastopäästöistä.

"Suomen hiilineutraalisuustavoite voidaan saavuttaa ilman maataloustuotannon rajoittamista", Ollikainen sanoi MTK:n toimihenkilöpäivillä järjestetyssä keskustelussa.

Ollikaisen mukaan maatalous on keskustelun kohteena ensisijassa turvemaiden päästöjen vuoksi, jotka ovat tulossa osaksi EU:n päästölaskentaa.

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajan Jouni Kemppaisen vetämään keskusteluun osallistuvat tutkija Arja Mustonen Lukesta, maanviljelijä Kaisa Pihlaja MTK:sta, projektijohtaja Eija Hagelberg Baltic Sea Action Groupista, vastuullisuusjohtaja Kati Ihamäki OP:stä ja toiminnanjohtaja Jyrki Wallin MTK:sta.

Panelistit olivat yksimielisiä siitä, että viljelijöille pitää maksaa korvausta hiilensidonnasta.

Mustosen mukaan paras väline tähän on maatalouden ympäristökorvausjärjestelmä. "Monet ravinteiden vähentämiseen tähtäävät toimet sitovat myös hiiltä."

Hagelbergin mukaan hiiliviljelyä voi toteuttaa vain osana maaperän laadun parantamista.

Pihlajan mukaan tuen pitäisi tulla nykyisen tukijärjestelmän ulkopuolelta.

"Totta kai hiilensidonnasta pitää maksaa. Kun puhutaan ryhmästä, jolla on hallussaan kasvavaa maata, olisi erikoista jos ei tuettaisi."

OP:n Ihamäki toivoo alalle mitattavia päästöoikeuksia, joista voitaisiin käydä kauppaa.

"Tarvitaan hiilensidontaa ja jos sitä saadaan maataloudessa niin pitää päästä tekemään kauppaa. Nykyään kotimaisia päästöoikeuksia ei ole olemassa", hän muistutti.

Ollikainen painotti tuottavuuden nousun ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen merkitystä maataloudessa.

"EU:n tukijärjestelmä on leväperäistänyt maataloustuotantoa, kun hintakannuste on heikentynyt ja tuet maksetaan hehtaarien mukaan."

Lue lisää

Viljelymaan tiivistymiä ehkäistään Tyynelän tilalla tehokkaasti: "Pellolle mennään vain, jos se parantaa kasvukuntoa"

Ilmastokartta ottaa aloitteen tuottajille

Alkutuotanto mediapolitikoinnin välineenä

Kaupungit ratkaisevat rakentamistoiminnan hiilijäljen