Politiikka

Kettujen vienti tuli ministeri Lepälle täysin puskista – "Linja on ihan selvä, että ei pidä viedä kettuja Kiinaan"

Leppä lupaa tehdä kaikkensa luonnonvara-alan tutkimuksen rahoituksen lisäämiseksi.
Jaana Kankaanpää
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ei voi hyväksyä viljelijöitä ja metsänomistajia syyllistävää ilmapiiriä.

MTK:n Vantaalla järjestetyillä toimihenkilöpäivillä torstaina puhunut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) yllättyi MT:n uutisesta, jonka mukaan Kokkolassa valmistaudutaan lastaamaan siitoskettuja Kiinaan vietäväksi.

"Tämä tuli täysin yllätyksenä minulle. Linja on ihan selvä, että kettuja ei pidä viedä Kiinaan. Meidän täytyy pitää eläinten olosuhteet hyvinä", Leppä sanoi torstaina MTK:n toimihenkilöpäivien paneelissa.

Ministeri ei ottanut suoraan kantaa ajankohtaiseen tilanteeseen Kokkolassa, eikä kommentoinut mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä. "Otetaan tämä korvan taakse."

Maa- ja metsätalouden hiilensidonnan osalta Leppä korosti maa- ja metsätalouden tuottavuuden merkitystä hiilijalanjäljen parantamisessa.

"Meidän pitää uskaltaa sanoa, että tarvitaan tehokasta tuotantoa. Se ei ole tehomaataloutta tai tehometsätaloutta."

Lepän mukaan se tarkoittaa, että pellot ja metsät tuottavat. "Ruuan tarve kasvaa ja myös lihan kulutus globaalisti kasvaa. Kun tuotamme täällä, tiedämme että se on vastuullista."

Ilmastotoimet koostuvat Lepän mukaan monista viljelytekniikkaan, kasvivalintoihin ja muun muassa vesitalouteen liittyvistä asioista. Viljelijät tarvitsevat niihin kannusteita. "Ei viljelijä pysty tekemään ilmastotoimia, jos tili on tyhjä."

Arvosteluun luonnonvara-alan ja maaperätieteiden tutkimuksen leikkauksista Leppä vastasi lupauksella.

"Teen kaikkeni, että luonnonvara-alan tutkimukseen riittävät lisäsatsaukset löydetään."

Leppä nosti jälleen tuottajia syyllistävän ilmapiirin, josta on hänen mukaansa päästävä eroon.

"Ei voi olla niin, että ne jotka löytävät ratkaisuja kokevat tällaista. Ei voi olla niin, että ilmapiiri lamauttaa niitä ihmisiä jotka hakevat ratkaisuja."

Lue lisää:

Katso video: Turkistarhaajat vastustavat sinikettujen vientiä Vitsarin Shellillä

Turkistuottajien Marja Tiura tuomitsee villin vientioperaation: "Tällä ei ole mitään tekemistä meidän tai jäsentuottajiemme toiminnan kanssa"

Tuhansia eläviä sinikettuja tarkoitus lastata rekkoihin Kokkolassa Kiinan matkaa varten – mielenosoittaja: "Yritämme kaikin keinoin pysäyttää kuljetukset"

MTK tuomitsee elävien sinikettujen viennin Kiinaan: "Jos osa tarhaajista haluaa välttämättä pilata mainettaan, vieköön spermaa"

Lue lisää