Politiikka

Juha Marttila kertoi tarinan kaverinsa ampuneesta metsästäjästä – "Täytyy pitää huolta, ettei ole niitä voimia, jotka tulevat varmistamaan maatalouden hengettömyyden"

OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio toivoi pankkeihin kohdistuvan "sääntelytsunamin" hillitsemistä ja muistutti, että se osaltaan on tuonut lisävaatimuksia maatilojen lainoitukselle.
Kari Salonen
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila uskoo maaseudun kasvumahdollisuuksiin.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila korosti MTK:n ja OP:n yhteisten toimihenkilöpäivien puheessaan keskiviikkoiltana maaseudun elinkeinojen mahdollisuuksia.

"Maatalouden ympärillä pyörivä keskustelu on voittopuolisen negatiivista vaikka meillä on valtavat mahdollisuudet. 2050 mennessä siirrytään ilmastoneutraaliin viljelyyn ja tuotetaan puolet enemmän ruokaa", hän visioi.

Hän vertasi synkistelevää keskustelua tarinalla, joka on peräisin Marttilan kotikunnasta Simosta: "Kaksi ukkoa lähti lintumettälle ja toinen tuupertui hengenahdistuksesta maahan. Kaveri soitti hätäkeskukseen, josta ohjeistettiin varmistamaan, onko kaveri hengetön. Hetken päästä kuului laukaus", hän nauratti yleisöä.

Marttilan mukaan kiivaan julkisen keskustelun keskellä täytyy pitää huolta, ettei ole niitä voimia, jotka tulevat "varmistamaan maatalouden hengettömyyden".

OP:n tiloissa pidetyssä tilaisuudessa Marttila korosti toimivan rahoituksen merkitystä maatiloille.

OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio toivoi pankkeihin kohdistuvan "sääntelytsunamin" hillitsemistä ja muistutti, että se osaltaan on tuonut lisävaatimuksia maatilojen lainoitukselle.

"Suurempi tilakoko mahdollistaa maatilojen ammattimaisemman kehityksen. Se vaatii uutta rahoitusosaamista myös pankilta." Ritakallio lupasi, että OP-ryhmä tulee vahvistamaan omaa osaamistaan maatalouden rahoituksessa. Nykyisin ryhmän markkinaosuus maatalous- ja metsärahoituksessa on 66 prosenttia.

"Maa- ja metsätalous ovat meille erittäin tärkeitä aloja. Yhdessä tekemisen mahdollisuuksia pitää edelleen pohtia rohkeasti."

Lue lisää