Politiikka

Valtakunnansyyttäjä pyytää suostumusta asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen

Mäenpään epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.
Matti Matikainen
Turvapaikanhakijoiden rinnastaminen vieraslajien torjuntaan saattaa tuoda syytteen Juha Mäenpäälle.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta saada asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) syytteeseen hänen eduskunnan täysistunnossa viime kesäkuussa käyttämänsä puheenvuoron johdosta.

Mäenpää sanoi eduskunnan täysistunnossa vieraslajien torjunnan käsittelyn yhteydessä, että turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen maista, joissa on erilainen uskonto kuin meillä.

”Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ’Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.’ Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa”, Mäenpää sanoi.

Poliisi suoritti asiassa esitutkinnan, jonka perusteella se katsoi olevan syytä epäillä Mäenpään syyllistyneen menettelyllään kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjän mukaan kyse on rikosasiasta, jossa sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä annetun lain nojalla syytteen nostamisesta päättää valtakunnansyyttäjä.

Syytteen nostaminen ja syyttämättä jättämistä koskevan päätöksen tekeminen edellyttää eduskunnan suostumusta, koska kyse on kansanedustajan valtiopäivillä lausumasta mielipiteestä.

Kansanedustajaa ei kuitenkaan saa perustuslain mukaan asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ”ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut”.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen toteaa pyynnössään erikseen, että vaikka eduskunta antaisi suostumuksen, tämä ei vielä tarkoita sitä, että edustaja Mäenpää asetettaisiin syytteeseen.

Syyttämispyyntö otetaan lähetekeskusteluun täysistunnossa kevätistuntokauden alussa.

Eduskunta päättää syyttämispyynnöstä perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta ainoassa käsittelyssä.

Lue lisää

Päivi Räsänen väittää: Valtakunnansyyttäjä määräsi puheistani esitutkinnan tarkastamatta tv-ohjelmaa, jota rikosepäily koskee

"Katri Kulmunin maine on nyt loassa, mutta hän on ehdokkaista ainoa, joka pitää esillä aluepolitiikkaa"

Keskustan Kärnä tuomitsee Juha Mäenpään puheet – Äänesti silti syytesuojan puolesta: "Kyse on periaatteesta"

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen pettyi syyttämisluvan epäämiseen – "Kyse oli tavanomaisesta vihapuhetapauksesta"