Myöhään tänään Britannia ei ole enää EU:n jäsen – Surullinen hetki, mepit kommentoivat - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Myöhään tänään Britannia ei ole enää EU:n jäsen – Surullinen hetki, mepit kommentoivat

Euroopan unionin päätöksenteko jatkuu tästä lähtien ilman Britanniaa.
Juha Roininen
Brexit näkyy Euroopan parlamentissa. Meppien määrä vähenee yli 70:lla.

Britannia eroaa EU:sta tänään perjantaina kello yksi yöllä Suomen aikaa. Samalla kolme ja puoli vuotta kestänyt eroprosessi saa päätöksen ja EU menettää ensimmäistä kertaa jäsenmaan.

Helmikuun alusta alkaa 11 kuukautta kestävä siirtymäaika, jonka aikana EU ja Britannia neuvottelevat tulevasta suhteestaan.

Britannia ei osallistu siirtymäkaudella enää unionin päätöksentekoon, mutta sille kuuluu edelleen kaikki jäsenmaiden velvoitteet ja oikeudet. Britannia maksaa esimerkiksi EU-jäsenmaksujaan koko kuluvan vuoden ajan.

Keskiviikkona EU-parlamentin poliittiset ryhmät hyvästelivät brittikollegoitaan juhlallisin menoin: brexit-äänestyksen lopuksi mepit puhkesivat yhteislauluun hyvästiksi briteille.

”Surullinen päivä tänään Euroopan parlamentissa. Toivon todella, että brexit ei tarkoita hyvästejä, vaan näkemiin”, suomalaismeppi Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kirjoitti Twitterissä äänestyksen jälkeen.

Monella europarlamentaarikolla katse on vahvasti jo tulevissa koitoksissa. Siirtymäaikaa on pidetty lyhyenä aikana tehdä syvällisiä päätöksiä tulevasta suhteensa, mutta molemmin puolin kanaalia toivotaan, että kauppasuhteet ovat mahdollisimman lähellä nykyisiä sopimuksia.

Lisäksi iso kysymys on Britannian lähdön vaikutus EU:n sisäiseen vallanjakoon. Osan mielestä Britannian lähtö siirtää unionin päätöksentekoa entistä enemmän eteläisiin jäsenmaihin. Varmaa on, että EU menettää yhden suurimmista talouksista.

”On tämä surullinen hetki, lähes 50 vuotta yhteistä taivalta takana. Nyt käynnistyvät neuvottelut tulevasta suhteesta. Katse siis kohti tulevaa”, europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) kommentoi EU-parlamentin brexit-äänestyksen jälkeen.

Britannian lähtö tuo muutoksia EU-parlamentin istumajärjestykseen. Meppien määrä vähenee helmikuun alussa 751:stä 705:een.

Samalla poliittisten ryhmien voimasuhteet muuttuvat jonkin verran.

Brittimeppien poistuttua 27 paikkaa jaetaan jäsenmaille.

Lisäpaikkoja tulee niin EU-myönteiseen kuin sen vastaiseenkin siipeen. Oikeistopuolue ID, johon kuuluvat myös perussuomalaiset, nousee vihreitä suuremmaksi ryhmäksi parlamentissa. Samaan aikaan suurin poliittinen ryhmä E­PP saa lisäpaikkoja.

Suomi saa yhden mepin lisää, kun vihreiden Alviina Alametsä aloittaa työnsä maanantaina.

Lue lisää

Markkinakatsaus: Ruokamarkkinoiden kaaos lähestyy uhkaavasti Eurooppaa

Matkustusrajoitukset haittaavat palveluiden vientiä – brexit varjostaa osaltaan näkymää

EU:n päästövähennystavoite kiristyy – komission puheenjohtajan suurpuhe nosti esiin puurakentamisen ja hiilinielut

EU varoitti Britanniaa luistamasta brexit-sopimuksesta