Politiikka

Kemianteollisuus sopuun Teollisuusliiton kanssa – neuvottelut Pron ja YTN:n kanssa jatkuvat huomenna

Nyt saavutettu neuvottelutulos koskee 11 500 työntekijää muun muassa muoviteollisuudessa ja kemian perusteollisuudessa.
Markku Ulander
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala (vas.) valtakunnansovittelijan toimistolla, jossa Teollisuusliitto ja Kemianteollisuus ovat puineet kemian alan työehtosopimusta.

Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa on tänään syntynyt neuvottelutulos. Osapuolten mukaan tulosta käsitellään liittojen hallinnoissa huomenna torstaina, minkä jälkeen sen sisällöstä kerrotaan julkisuuteen.

Nyt syntynyt neuvottelutulos koskee kemian perusteollisuutta, muovituoteteollisuutta ja kemian tuoteteollisuutta sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemian teollisuutta. Sopimusten piirissä on noin 11 500 työntekijää.

Kumiteollisuuden ja lasikeraamisen teollisuuden työehtosopimusten osalta neuvottelut jatkuvat liittojen välillä.

Myös Kemianteollisuus ja Ammattiliitto Pro jatkavat vielä neuvotteluja. Kemianteollisuuden mukaan osapuolet neuvottelevat tänään, ja tarvittaessa riitaa sovitellaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Kemianteollisuuden ja Ylemmät toimihenkilöt YTN väliset neuvottelut taas jatkuvat huomenna. Ylempien toimihenkilöiden osalta ei kuitenkaan ole ilmoitettu työtaistelu-uhkia.

Jos tulos hyväksytään, peruuntuu kemianteollisuutta uhannut lakko Teollisuusliiton osalta.

Sekä Teollisuusliitto että Ammattiliitto Pro ovat uhanneet kemianteollisuutta lakoilla, joiden on ollut määrä alkaa ensi maanantaina. Lakot uhkasivat alkaa jo aiemmin, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi niiden alkua kahdella viikolla tammikuussa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi neuvottelutuloksen syntymisestä Twitterissä. Samalla hän kiitti valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa panoksesta tuloksen syntymiseen.

Myös Kemianteollisuuden työelämäjohtaja Minna Etu-Seppälä kiittelee valtakunnansovittelijaa tämän panoksesta. Hänen mukaansa tämä oli avuksi erityisesti neuvottelujen loppumetreillä.

"Onhan tämä pitkä punnerrus. Tämä on kestänyt lokakuun puolivälistä tähän hetkeen, eli tässä on mennyt kohta neljä kuukautta. On melkoinen savotta ollut", Etu-Seppälä kuvaa neuvottelu-urakkaa.

Lue lisää