Politiikka

Maaseutu- ja metsäkonealojen liitoille neuvottelutulos – kiky-tunnit poistuvat vaiheittain

"Näillä kaikilla aloilla päästiin nyt eroon ylimääräisistä työtunneista", iloitsee erityisalojen sektorijohtaja Marko Rosqvist Teollisuusliitosta.
Marita Waenerberg
Maaseutualojen sopimusten piirissä ovat muun muassa viherrakentamisen ammattilaiset.

Teollisuusliitto on hyväksynyt tänään keskiviikkona kahdeksalle sopimusalalleen uudet työehtosopimukset. Neuvottelutulos saavutettiin neljästä maaseutualan työehtosopimuksesta ja metsäkonealan työehtosopimuksesta sekä kolmesta media-alan työehtosopimuksesta.

Maaseutualojen ja metsäkonealan sopimuksista poistuvat niihin sisään kirjatut kiky-tunnit vaiheittain. Media-alan sopimuksista kiky-sopimuksen mukaiset tunnit on poistettu jo aiemmin, Teollisuusliitto tiedottaa.

Erityisalojen sektorijohtaja Marko Rosqvist kertoo Teollisuusliiton tiedotteessa olevansa tyytyväinen kiky-tuntien poistumiseen.

"Olen tyytyväinen siihen, että näillä kaikilla aloilla päästiin nyt eroon ylimääräisistä työtunneista. Sopimukset turvaavat myös kohtuullisen ansiotason kehityksen ja lisäävät työntekijöiden turvaa eräissä tärkeissä tekstikohdissa."

Teollisuusliiton ja Maaseudun Työnantajaliiton väliset uudet työehtosopimukset koskevat maaseutuelinkeinojen, puutarha-alan, turkistuotannon sekä viher- ja ympäristörakentamisaloja. Sopimusten piirissä on noin 30 000 vakinaista ja kausityöntekijää.

Nyt tehdyt sopimukset ovat voimassa kaksi vuotta ja niitä voidaan jatkaa sen jälkeen vielä vuodella eli tammikuun 2023 loppuun.

Sopimusten euromääräiset palkankorotukset ovat 14–17 senttiä tunnilta. Ne on laskettu kolmen prosentin mukaan taulukkojen keskimmäisen vaativuusryhmän palkasta.

Suhteellisesti eniten korotukset vaikuttavat alalla laajasti maksettaviin matalimpiin taulukkopalkkoihin.

24 kiky-tuntia poistuu maaseutualan sopimuksista kolmessa erässä eli kahdeksan tuntia jokaisena kolmena sopimusvuonna. Kiky-tunnit ovat maaseutualoilla koskeneet niitä työntekijöitä, jotka ovat tehneet 40 tunnin työviikkoa eli niitä työntekijöitä, joilla on ollut käytössään niin sanotut pekkaspäivät.

Sopimuksiin liittyy mahdollisuus teettää palkallista lisätyötä. Tämä vaatii aina luottamusmiehen luvan tai liittojen hyväksynnän.

Metsäkonealalla sopimus on kaksivuotinen. Alan sopimus korottaa palkkoja kahdessa vuodessa yhteensä 3,2 prosentilla.

Myös konehenkilöiltä kiky-tunnit poistuvat kolmessa vaiheessa maaseutualojen tapaan.

Metsäkonealan sopimus koskee noin 5 500 työntekijää.

Alojen työnantajia edustavat Maaseudun työnantajaliitto sekä Koneyrittäjät eivät kumpikaan kuulu työnantajien keskusjärjestöihin.

Teollisuusliitto hyväksyi myös kolmen media-alan uudet sopimukset. Niiden sisällöstä kerrotaan tarkemmin alan työnantajaliiton, Medialiiton, hyväksyttyä lopullisesti tehdyt sopimukset.

Media-alan sopimukset koskevat noin 13 000 työntekijää.

Toimittajat eivät kuulu media-alan sopimusten piiriin. Suomen Journalistiliiton ja Medialiiton välisissä neuvotteluissa lehdistön ja kustannustoimittajien työaika-asiat kuten kiky-tunnit ovat edelleen sopimatta.

Juttua muokattu kello 16.05: Lisätty maininta journalistien työehtosopimusneuvotteluista.

Lue lisää