KHO katsoi Kittilän kunnan syyllistyneen syrjintään sukupuolen perusteella: Kunnanjohtajan valinnassa sivuutettiin pätevämpi mies - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

KHO katsoi Kittilän kunnan syyllistyneen syrjintään sukupuolen perusteella: Kunnanjohtajan valinnassa sivuutettiin pätevämpi mies

Kunta nimitti vuonna 2017 määräaikaiseksi kunnanjohtajaksi vähemmän ansioituneen naishakijan.
Otto Ponto
Oikeuden mukaan Kittilän kunnanjohtajan määräaikaista paikkaa hakenutta miestä syrjittiin sukupuolen perusteella. Kuvassa Kittilän kunnanvirasto vuonna 2017.

Kittilän määräaikaisen kunnanjohtajan valinnassa tapahtui syrjintää vuonna 2017, toteaa korkein hallinto-oikeus (KHO) tänään antamassaan päätöksessä. KHO:n mukaan ansioituneempi mieshakija syrjäytettiin vähemmän ansioituneen ja virkaan valitun Sanna Ylinamman tieltä.

Oikeuden mukaan molemmilla oli yksi korkeakoulututkinto, mutta miehellä oli sen lisäksi kaksi muuta tutkintoa. Miehellä oli kokemusta kunnanjohtajan tehtävistä 18 vuotta ja esimiestehtävistä lähes 20 vuotta.

Ylinampa taas oli hakuajan päättymiseen mennessä toiminut kunnanjohtajatehtävissä alle kuukauden. Esimieskokemusta hänellä oli vuoden verran.

Ylinammalla oli kokemusta Kittilän kunnan palveluksessa työskentelystä, mutta oikeuden mukaan sitä ei voitu pitää kovin merkittävänä.

"Vaikka perehtyneisyys kunnan keskushallinnon toimintaan on voitu katsoa eduksi Ylinammalle, hänen tosiasiallinen työskentelynsä Kittilän kunnassa on ollut varsin lyhytaikaista, ja tästä ajastakin hän on työskennellyt valtaosan sosiaalityöntekijänä. Ylinamman kokemus kunnallishallinnosta on vähäistä verrattuna (mieshakijan) pitkäaikaiseen kokemukseen eri kunnista", KHO toteaa päätöksessään.

Oikeuden mukaan mieshakijaa syrjittiin sukupuolen perusteella.

"Kittilän kunnanvaltuuston menettelyä kunnanjohtajan virkasuhteen täyttämisessä on siten pidettävä tasa-arvolain 7. pykälässä tarkoitettuna kiellettynä syrjintänä", päätöksessä sanotaan.

Tasa-arvolain 7. pykälä koskee sukupuolen perusteella tapahtuvan syrjinnän kieltoa.

KHO:n päätös on taas uusi luku Kittilän kunnan vaiherikkaassa lähihistoriassa. Kaikki alkoi vuonna 2014, kun kunnanjohtajana toiminut Anna Mäkelä teki tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta. Kuntapäättäjät peruivat tutkintapyynnön ja antoivat Mäkelälle potkut.

Korkein hallinto-oikeus on todennut, että kunnanjohtajan erottaminen oli laitonta.

Asiaa on käsitelty myös käräjillä. Kaikkien 27 entisen ja nykyisen kuntapäättäjän syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä kuitenkin kaatuivat. Käräjäoikeuden mukaan irtisanominen ei ollut rikosoikeudellisesti lainvastainen eivätkä kunnanhallituksen, -valtuuston tai tilapäisen valiokunnan jäsenet rikkoneet irtisanomista koskevassa päätöksenteossa säännöksiä.

Asiaa on määrä käsitellä vielä hovioikeudessa myöhemmin tänä vuonna.

Myös Levi Ski Resortin toimitusjohtajaa koskeva rikosepäily eteni käräjille ja hoviin, jotka molemmat päätyivät hylkäämään syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä.

Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja suosi itävaltalaista Doppelmayr-hiihtohissivalmistajaa italialaisen Leitnerin kustannuksella hissihankinnan tarjouskilpailussa vuonna 2013. Kyse oli noin 4–5 miljoonan euron hankinnasta.

Tuomioistuimet katsoivat, että toimitusjohtaja kyllä vuoti Doppelmayrille Leitnerin luottamuksellista tarjoustietoa ja pimitti tietoja myös Levi Ski Resortin hallitukselta, mutta toiminta ei ollut rikollista. Hovituomio on lainvoimainen.

Lue lisää

Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet Kittilän kuntapolitiikkaan liittyvässä oikeudenkäynnissä

Kittilä maksaa 140 000 euron korvaukset laittomasti irtisanotulle kunnanjohtajalle

Syyttäjä: "Vastaajat pyrkivät tarkoitushakoisesti hyödyttämään hissiyhtiön toimitusjohtajaa"– Kittilän tapauksessa kyse rakenteellisesta korruptiosta

Syytteessä olevat Kittilän kuntapäättäjät pidätetään luottamustoimista – "vakavia väärinkäytösepäilyjä"