Politiikka

Kemian alalle työehtosopimus – kiky-tunnit poistuvat

Kiky-tuntien tilalle on luotu uusia työaikamalleja, jotka työnantajan mukaan palvelevat tuotannon ja kausivaihtelun tarpeita ja lisäävät teollisuuslaitosten käyntiaikaa.
Markku Ulander
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.) ja Teollisuusliiton kemian sektorin johtaja Toni Laiho valtakunnansovittelijan toimistolla.

Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto ovat hyväksyneet kemian alan työehtosopimuksen eilisen neuvottelutuloksen mukaisesti.

Sopimus ei sisällä kiky-tunteja, joilla työaikaa oli aiemmin pidennetty 24 tunnilla korvauksetta. Sopimus korottaa palkkoja 3,3 prosenttia 25 kuukauden ajalta.

Sopimuksen piirissä on noin 11 500 työntekijää.

Kiky-tuntien tilalle on luotu uusia työaikamalleja, jotka työnantajia edustavan Kemianteollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Etu-Seppälän mukaan palvelevat tuotannon ja kausivaihtelun tarpeita ja lisäävät käyntiaikaa.

"Lopputulosta voi pitää olosuhteet huomioon ottaen Kemianteollisuuden yrityksille vähintäänkin tyydyttävänä, koska kilpailukyky säilytettiin. Kiky-tunneista saatu hyöty pystytään toteuttamaan uusilla toimintamalleilla nopeammin ja varmemmin", Seppälä sanoo tiedotteessa.

Etu-Seppälä pitää tulosta olosuhteet huomioiden yrityksille vähintään tyydyttävänä. Teollisuusliiton sektorijohtaja Toni Laiho kuvailee ratkaisua onnistuneeksi haastavaan lähtötilanteeseen nähden.

"Osana ratkaisua työaikamääräyksiin tehdyt muutokset ovat maltillisia ja palvelevat osaltaan kummankin osapuolen tavoitteita", Laiho sanoo tiedotteessa.

Kiky-tuntien kohtalo on ollut työmarkkinakierroksella toistuvan huomion kohteena. Työntekijäjärjestöt ovat laajasti tavoitelleet niiden poistamista, kun taas työnantajajärjestöt ovat puolustaneet niitä.

Asetelma on hiertänyt esimerkiksi parhaillaan neuvoteltavissa metsäteollisuuden työehtosopimuksissa.

Aiemmin kiky-tunnit poistuivat Teollisuusliiton ja Teknologianteollisuuden välisestä sopimuksesta, joka syntyi tammikuun alussa. Kyseisessä sopimuksessa kiky-tunnit olivat kirjattuna erilliseen lisäpöytäkirjaan, mutta esimerkiksi kemian alalla niistä olisi sovittu suoraan itse sopimuksessa.

Sovun myötä kemian alaa uhannut lakko peruuntuu Teollisuusliiton osalta. Lakko olisi alkanut ensi maanantaina. Kaksiviikkoisen lakon oli tarkoitus käynnistyä jo tammikuun viimeisellä viikolla, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi niiden alkua kahdella viikolla.

Kemian alalla odotetaan tietoa neuvottelutuloksesta myös toimihenkilöiden osalta. Ammattiliitto Pro ja Kemianteollisuus saavuttivat neuvottelutuloksen myöhään keskiviikkona. Niiden välisen sopimuksen piirissä on 9 000 työntekijää.

Juttua täydennetty kello 18.52

Lue lisää