Politiikka

MTK: EU:n laajennettava Green Dealiä koko maaseutua koskevaksi – talous kuntoon, vihreä talouskasvu ei synny puita halailemalla

EU:n Green Deal jättää MTK:n mielestä huomiotta useita maa- ja metsätalouden keinoja hillitä ilmastonmuutosta.
Jaana Kankaanpää, EU / Kuvitus: Juho Leskinen
MTK:n johtokunta ja puheenjohtaja Juha Marttila vaativat puurakentamisen ohjelmaa EU:n Green Dealiin. Green Deal on Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin esittämä ympäristöohjelma.

MTK:n mielestä Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ehdotusta Grean Dealiksi pitäisi laajentaa.

MTK haluaisi kutsua Grean Dealiä Rural Dealiksi. Se tarkoittaa suomeksi maaseutudiiliä.

Ajatuksena on, että Green Deal on oikean suuntainen yritys tiivistää sekavaa ja tehotonta ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa.

Huomiotta jää, miten taloudellisesti umpikujaan ajettu maatalous otetaan huomioon. MTK muistuttaa, että ilman maanviljelijöitä ja metsänomistajia EU:n tavoitteet eivät voi toteutua.

"Rural Dealissä luotaisiin uutta rahoitusinstrumenttia käyttäen eri toimialat kattava polku kehittyvälle ja uudistuvalle, ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävälle maaseudulle", MTK esittää.

Green Dealin perusongelma on, että se lisää vaatimuksia ja kustannuksia tuottajille, mutta jättää rahoituksen auki. Paino on suojelussa eikä koko ilmastonmuutokseen vaikuttavan kokonaisuuden hallinnassa.

MTK:n johtokunta kehottaakin Euroopan komissiota lopettamaan puiden halailun ja varmistavan talouden perustan.

"Ammottava kuilu siinä, että rahoitus ja kunnianhimoiset tavoitteet eivät kohtaa. Miten tämä kaikki rahoitetaan", MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kysyi MTK:n johtokunnan kokouksessa.

Lisäksi Green Dealistä puuttuu taloutta parantavia näkökulmia, jotka samalla ovat merkittäviä ilmastotoimia.

Yksi esimerkki sellaisesta on ohjelma puunrakentamisen lisäämisestä. MTK haluaa puurakentamisen mukaan ohjelmaan.

MTK:n johtokunta on huolestunut siitä, että Brysselin kabineteissa metsiä ei nähdä vihreämmän tulevaisuuden biomoottorina.

Green Dealiä, tai maaseutudiiliä, ohjaa pitkälti EU:n seitsemän vuoden budjettikehys. Uuden kauden valmistelu on parhaillaan käynnissä ja maatalous- ja maaseuturahojen odotetaan pienenevän.

"Ilmastohaasteiden ratkaiseminen ei maatalouspolitiikan ja maatalousbudjetin keinoin onnistu. Tuloja leikkaamalla ongelma ei ratkea. Osapuolet pöydän ääreen keskustelemaan", Marttila patistaa.

Green Dealin perusviesti on Marttilan mielestä metsien osalta vinossa.

"Koko ajan tungetaan päällimmäiseksi että metsät ovat oivallinen hiilivarasto. Sivulauseessa tulee sitten kaikki muu. Sanojen järjestyksellä on väliä."

Suomen hallituksen viime viikkoinen Vuosaaren kokouksen tulos oli kohtalaisen hyvä. Siellä puhuttiin Suomen ilmastotoimista.

"Se meni lopulta hyvin. Meidän viesti kuunneltiin. Metsien kohdalta linjattiin fiksusti, että satsataan metsän kasvuun", Marttila sanoo.

Turpeen polton kysymykseen pitää löytää ratkaisuja.

"Mielestäni kokonaan luopuminen vuoteen 2035 ei ole realistinen, mutta alemmaksi täytyy mennä."

Lue lisää