Kamppailu EU-budjetista tiivistyy: Suomen ehdotus maatalouden lisärahoituksesta tyrmättiin - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kamppailu EU-budjetista tiivistyy: Suomen ehdotus maatalouden lisärahoituksesta tyrmättiin

Neuvosto julkisti viralliset neuvotteluluvut vuosien 2021–2027 EU-rahoituksesta. Suomen lisäykset maataloudelle eivät saaneet vihreää valoa jäsenmailta.
Juha Tanhua
Suomen toiveena olisi rahoittaa maaseudun kehittämistukia komission ehdotusta enemmän.

EU:n seuraavalla budjettikaudella maatalouden rahoitus on laskemassa 14 prosentilla, selviää uusimmasta arviosta EU:n vuosien 2021–2027 budjetiksi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin perjantaina julkaisemat numerot vastaavat pitkälti Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella esitettyjä arvioita, mutta maatalouden budjetti on laitettu uuteen uskoon.

Neuvottelulukujen mukaan EU:n maatalousrahoitus olisi jatkossa 30 prosenttia unionin kokonaisbudjetista. Vuosina 2014–2020 se on ollut 36 prosenttia.

Suomen tavoitteena oli nostaa maatalouden EU-rahoitusta kymmenellä miljardilla eurolla suhteessa Euroopan komission esitykseen. Tämä lisärahoitus olisi suunnattu maaseudun kehittämistukiin eli niin kutsuttuun kakkospilariin. Suomi on kertonut, että sen tavoitteena on säilyttää maatalouden EU-rahoitus ennallaan.

Suomen ehdotus korkeammasta kakkospilarista ei kuitenkaan mennyt läpi jäsenmaiden neuvottelukierroksella, vaan maaseudun kehittämistuet ja suorat tuet asettuvat komission alkuperäisen ehdotuksen kanssa lähes samalle tasolle.

EU:n tulevasta budjetista keskustellaan ensi viikolla EU-jäsenmaiden johtajien kanssa. Tarkoituksena on päästä sopuun kokonaisluvuista loppuviikosta.

Lopullinen neuvottelutulos EU-jäsenmaksuista asettunee lähelle komission esittämää 1,1 prosenttia jäsenmaiden bktl:sta.

EU-parlamentti on toivonut seitsemän vuoden budjetin suuruudeksi 1,3 prosenttia ja tiukin prosenttikerho, Tanska, Saksa ja Itävalta, tasan yhtä prosenttia jäsenmaiden bktl:sta.

Michelin ehdotus EU:n budjetiksi on 1 095 miljardia euroa, kun Suomi ehdotti EU-neuvoston puheenjohtajana 1 087 miljardia euroa. EU:n jäsenmaiden yhteenlasketusta bruttokansantulosta tämä on vuositasolla noin 1,07 prosenttia.

Uutena elementtinä budjetissa on oikeudenmukaisen siirtymän rahasto, jolle on varattu Michelin esityksessä 7,5 miljardia euroa. Sen tarkoituksena on avittaa jäsenmaita siirtymään ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpään teollisuuteen.

Lue lisää

Tälle viikolle aiottu EU-huippukokous siirtyy ensi viikolle – Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Michel koronakaranteenissa

Onko Bulgarian mafiaa pakko rahoittaa?

"Koska nämä Etelä-Eurooppaan myönnettävät tukipaketit loppuvat?" — MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen valittiin jatkokaudelle Tampereella

Yhteisvastuu saa väkinäisen tuen