Politiikka

Kokoomuslaiset kaipaavat puolueelta selkeämpää linjaa – "Kokoomukselle oli pettymys jäädä oppositioon"

Kolmen kokoomusedustajan mielestä Petteri Orpoa ei tarvitse haastaa ensi kesän puoluekokouksessa, mutta puolueen linjaa on syytä selkeyttää.
Jarkko Sirkiä
Kokoomuslaiset kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo (vas.), Kalle Jokinen ja Markku Eestilä tukevat Petteri Orpoa jatkokaudelle puolueensa puheenjohtajana.

Kokoomuksen kansanedustajat Markku Eestilä, Sinuhe Wallinheimo ja Kalle Jokinen katsovat, että kokoomuksen oppositiopolitiikassa olisi terävöittämisen varaa.

"Ehdottomasti linjaa on syytä selkeyttää ja viestiä terävöittää. Valtiontalouden vastuullinen hoito ja ahkeruuteen kannustaminen, mutta myös ympäristö ja turvallisuus ovat asioita, jotka ovat siellä ytimessä", Wallinheimo painottaa.

"Linjan terävöittäminen tarkoittaa myös sitä, että arvioidaan liikenne-, metsä- ja maatalouspolitiikan harjoittamisen tapoja", Eestilä toteaa.

Vaikka oppositiossa olevan kokoomuksen linjassa on kokoomuslaisten itsensäkin mielestä kirkastamisen varaa, ei miehistä kukaan kaipaa puolueen puheenjohtajalle Petteri Orpolle haastajaa ensi kesän puoluekokouksessa.

"Olen henkilökohtaisesti tyytyväinen Petterin toimintaan. Hänelle on vankka tukeni. Gallupien valossakin puolueen tilanne on hyvä", Wallinheimo vastaa.

"Tunnen miehen (Orpo) ja tiedän hänen osaamisensa. Ei millään muulla puolueella ole näin kokenutta puheenjohtajaa, joten hänen vaihtamiselleen ei ole mitään tarvetta", Jokinen säestää.

Myöskään Eestilä ei rummuta puheenjohtajakisan puolesta, vaan antaa tukensa Orpolle.

Mahdollisesta kokoomuksen puheenjohtajakisasta liikkuu kuitenkin sitkeitä huhuja.

Erityisesti kansanedustaja Antti Häkkäsen (kok.) nimi on ollut usein esillä Orpon mahdollisena haastajana.

"Sinänsähän on positiivinen asia, jos meillä on rivissä mahdollisia muita kandidaatteja. Itse kuitenkin tuen täysillä Orpoa", Wallinheimo kuittaa.

Iisalmelainen Eestilä arvioi, että pitkään hallituksessa viihtynyt puolue hakee edelleen rooliaan ja paikkaansa oppositiossa.

"Kun oltiin 12 vuotta hallituksessa, niin totta kai oppositiossa oleminen hakee uomaansa. Kokoomuksen politiikan perusviritykset ovat kuitenkin kunnossa."

Myös jyväskyläläinen Wallinheimo katsoo, ettei uuden roolin opettelu käy käden käänteessä.

"Kokoomukselle oli pettymys jäädä oppositioon. Sitä on sulateltu ja haettu uutta asentoa. Teimme hyvän varjobudjetin, jonka kautta rakentuu iso kuva oppositiopolitiikkamme tueksi."

Kalle Jokinen Orimattilasta toteaa, ettei kokoomuksella olisi ollut edellytyksiä osallistua hallitukseen, jossa SDP:n johdolla toteutetaan löyhää talouskuria ja jakopolitiikkaa.

"Kokoomuksessa lähdetään siitä, että ensin pitää tehdä rahat ja sitten vasta jakaa. Nyt hallitus jakaa hyvää joka suuntaan, vaikkei tulopuoli ole kunnossa."

Myös Eestilä ja Wallinheimo kritisoivat kuin yhdestä suusta Marinin hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa.

Hallituksen talouspolitiikka on holtitonta eikä työllisyystoimia näy, kuuluu kokoomuslaisten kritiikki.

"Lisätään julkisia menoja tilanteessa, jossa tuloja ei samassa suhteessa ole. Vastuutonta politiikkaa", Eestilä moittii.

"Hallituksen olisi pitänyt jo esitellä työllisyystoimia, ihan oman uskottavuutensa takia", Wallinheimo sanoo.

Viime viikkoina on keskusteltu paljon siitä, voisiko kokoomus osallistua hallitusyhteistyöhön Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa.

Muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ei pidä yhteistyötä oikeistopopulistien kanssa sopivana.

"Vapaavuori ei ole kansanedustaja eikä missään puolueen johtotehtävissä vaan pormestari. Ei tätä myllyä voi ulkopuolelta pyörittää", Markku Eestilä painottaa.

"Perussuomalaisten kanssa voi tehdä yhteistyötä, jos ohjelmallisista kysymyksistä löytyy yhteisymmärrys", Eestilä jatkaa.

Myös Wallinheimo ja Jokinen ovat sitä mieltä, ettei mitään puoluetta pidä lähtökohtaisesti sulkea pois mahdollisena hallituskumppanina.

"Ohjelmakysymykset ratkaisevat."

Lue lisää:

Kokoomuksen Mäki-Hakola: Puheenjohtajakisa tekisi puolueelle hyvää – "Itälä olisi pitänyt panna keskustan kanssa häkkiin"

Kokoomuksen konkaripoliitikko oman puolueen puheenjohtajakisasta ja hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa: "Täysin turhaa keskustelua!"

Lue lisää

Helsingin pormestariksi nousemassa Juhana Vartiainen – Tampereella äärimmäisen tiukka kisa, Turussa voiton vei kaupunginjohtaja

Uudet valtuutetut joutuvat historiallisen muutoksen eteen – riidalla ei kuntaa rakenneta

Kokoomus riemuitsee ennakkoäänien tuloksesta: "Olisi aivan upeaa, jos tulos alkaisi kakkosella"

Orpo ennakkoäänistä: Suomalaiset haluavat vaihtoehdon "vasemmistohallituksen politiikalle"