Politiikka

Kokoomuksen Mäki-Hakola: Puheenjohtajakisa tekisi puolueelle hyvää – "Itälä olisi pitänyt panna keskustan kanssa häkkiin"

Varsinaista tarvetta vaihtaa Petteri Orpo pois ei ole, mutta vaali toisi medianäkyvyyttä.
Jere Lauha
Kuvituskuva.

Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja nykyinen Seinäjoen kaupunginvaltuuston jäsen Pertti Mäki-Hakola toivoo Petteri Orpolle vähintään yhtä vastaehdokasta ensi kesän puoluekokoukseen Poriin.

"Ei sillä, että Petteri olisi mokannut tai olisi tarvetta vaihtaa puheenjohtajaa, hyvin hän on hommansa hoitanut. Mutta kisa lisäisi mielenkiintoa puoluetta kohtaan ja antaisi medianäkyvyyttä. Politiikka kiinnostaa nykyisin enemmän ihmisten kuin asioiden kautta", Mäki-Hakola sanoo MT:lle.

Puoli vuosisataa kokoomuksen toiminnassa mukana ollut konkari mainitsee mahdollisina vastaehdokkaina kansanedustaja Antti Häkkäsen ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren nimet, mutta yhden hän näkisi kisassa mielellään ylitse muiden.

"Paula Risikko olisi nainen, vieläpä pohjalainen. Hän on hoitanut hyvin tehtävänsä ministerinä ja eduskunnan puhemiehistössä", Mäki-Hakola suitsuttaa.

Risikko ei tarvitse edes sellaista "häkkihoitoa", johon entinen puheenjohtaja Ville Itälä olisi pitänyt laittaa: keskustan kanssa vähäksi aikaa samaan häkkiin oppimaan kovuutta. Itälä oli Mäki-Hakolan mielestä siis liian kiltti ja turkulaismurre söi lisää uskottavuutta. Kovuus ei tekisi Mäki-Hakolan mielestä pahaa Orpollekaan.

Risikko ja Vapaavuori kisasivat kokoomuksen puheenjohtajuudesta Lahdessa vuonna 2014, mutta Alexander Stubb valittiin. Orpo voitti puheenjohtajakisassa Lappeenrannassa vuonna 2016 istuvan puheenjohtaja Stubbin sekä haastaja Elina Lepomäen ja valittiin jatkokaudelle ilman vastaehdokkaita Turussa 2018.

Mäki-Hakola suhtautuu suopeasti myös ajatukseen yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa.

"Ei minulla ole mitään heitä vastaan. Mutta hallitusohjelma ratkaisee: siinä eivät paina ihmiset vaan asiat. Sitä tehdessä nähdään, kenen kanssa sukset sopivat yhteen ja kenen kanssa ne menevät ristiin."

Lue myös:

Kokoomuslaiset kaipaavat puolueelta selkeämpää linjaa – "Kokoomukselle oli pettymys jäädä oppositioon"

Kokoomuksen konkaripoliitikko oman puolueen puheenjohtajakisasta ja hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa: "Täysin turhaa keskustelua!"

Lue lisää