Politiikka

HS: Orpo nostaisi Suomen maksuosuutta EU:lle hallitusta enemmän

"Nettomaksuosuus ei ole riittävä mittari, vaan laadulliset mittarit pitää ottaa mukaan", kokoomuksen Petteri Orpo sanoo.
Carolina Husu
Kokoomuksen Petteri Orpon mielestä oikea budjetin taso on komission esityksen ja Suomen puheenjohtajuuskauden esityksen puolivälissä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on valmis nostamaan Suomen Euroopan unionille maksamaa osuutta. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Orpon mielestä Suomen pitää olla valmis maksamaan yhteiseen budjettiin ”jonkin verran lisää” siihen verrattuna, mitä hallitus nyt esittää.

Siksi pelkän nettomaksun tuijottaminen ei ole viisasta, koska tällä hetkellä Suomi on EU:n nettomaksaja eli se saa unionista vähemmän kuin maksaa.

”Harvoin nousee esille se, että EU:lla on yhteiset sisämarkkinat ja yhteiset kauppasopimukset, jotka tuovat suomalaisille paljon hyvinvointia. Nettomaksuosuus ei ole riittävä mittari, vaan laadulliset mittarit pitää ottaa mukaan”, Orpo sanoo HS:n haastattelussa.

Orpo toteaa myös, ettei ymmärrä Suomen hallituksen nykylinjaa, jossa vaaditaan maatalouteen lisää rahaa ja uusia ykköskohteita.

Suomen maksupainetta EU:lle lisäävät sekä Britannian lähtö että EU:n budjetista maatalouteen ja aluepolitiikkaan menevä 40 prosentin osuus.

”Brexitin jälkeen EU:n pitää keskittyä eurooppalaista lisäarvoa tuoviin asioihin. Siksi Suomen linjaa on ihmetelty", Orpo sanoo HS:lle.

EU-maiden johtajat kokoontuvat tämän viikon torstaina ensi kertaa Britannian EU-eron jälkeen pohtimaan tulevaa rahankäyttöä. Työn alla on vuosien 2021–2027 budjetti.

HS: Kokoomuksen Orpo nostaisi Suomen maksuosuutta EU:lle ”jonkin verran” hallitusta enemmän

Lue myös:

Suomen EU-budjettitavoite edelleen sama: Maaseutuvaroihin 10 miljardia lisää – toistaiseksi ehdotus saanut kylmää kyytiä

Lue lisää