Politiikka

Ex-ministereillä eri näkemys lunastuslain kaatumisesta: Häkkänen syyttää keskustaa, Tiilikainen halusi kerralla isomman uudistuksen – "Keskustalla on nyt näytön paikka saada laki tehtyä vasemmistoporukan kanssa"

Antti Häkkäsen mukaan keskustan Kimmo Tiilikainen torppasi uudistuksen. Tiilikainen ei kiistä, mutta hänen mukaansa Häkkänen yritti muuttaa vain yhtä pykälää.
Kari Salonen, Sanne Katainen
Antti Häkkänen syyttää Kimmo Tiilikaista lunastuslain kaatamisesta. Tiilikainen olisi halunnut laajemman uudistuksen.

Entinen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) syyttää keskustaa ja silloista ympäristöministeriä Kimmo Tiilikaista (kesk.) lunastuslain uudistuksen kaatamisesta viime hallituskaudella.

"Keskusta kaatoi lunastuslain. Lakipaketti oli käytännössä valmis, mutta kun se piti antaa eduskunnalle, keskusta kaatoi hankkeen. Kaikki keskustan ministerit tietävät tämän. Pääministeri Juha Sipilä taisi kannattaa hanketta, mutta keskustan ääntä neuvotteluissa käyttänyt ympäristöministeri Tiilikainen vastusti", silloinen oikeusministeri Häkkänen sanoo syksystä 2018.

Uudistuksella oli tarkoitus parantaa maanomistajan asemaa lunastustilanteissa.

Keskustan poliitikot, muun muassa ryhmäjohtaja Antti Kurvinen, väittävät hankkeen kaatuneen ministeriön ja Häkkäsen hidasteluun.

"Pidän hävyttömänä sellaisia heittoja, että minua kampitetaan", Häkkänen sanoo MT:lle nyt.

"Lausunnot ovat edelleen luettavissa, ja niistä näkyy, että Tiilikaisen mukaan pitää asettua kuntien eikä kansalaisten perusoikeuksien puolelle, vaikka keskusta oli tehnyt ryhmässä erilaisen päätöksen."

Kunnat käyttävät nykytilannetta kuntatalouden katteena, Häkkänen sanoo.

"Pakkolunastetaan pilkkahinnalla toisen omaisuutta ja tehdään isoja perusoikeusloukkauksia. Keskustalla on nyt näytön paikka saada lunastuslaki tehtyä vasemmistoporukan kanssa, kun he pistivät kokoomuslaisen oikeusministerin rattaisiin soraa."

MT kysyi asiaa silloiselta asunto-, energia- ja ympäristöministeri Tiilikaiselta.

Kaadoitko sinä lunastuslain uudistuksen?

"Niin. Olisin halunnut nähdä sellaisen hallitusohjelmaan kirjatun lunastuslain uudistuksen, jossa otetaan huomioon kaikki lunastuskohteet riippumatta siitä, mihin tarkoitukseen niitä lunastetaan. Mutta Häkkänen esitti vain yhden pykälän muuttamista eli arvonleikkaussääntelyn poistamista asemakaava-alueilla tehtävissä lunastuksissa. Se olisi tuottanut muutamia onnellisia miljonäärejä sinne, missä kaavoitetaan paljon, mutta jättänyt muuta maata koskevan lain uudistamatta."

Lue myös:

MTK tyrmistynyt pakkolunastuksista: Lakimuutos tarpeen ja pian – maanomistajilla jatkuva pelko lunastuksista

Lue lisää

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ehdottaa Suomeen vapaakuntakokeilua: "Palvelujen ja elinvoiman turvaaminen edellyttää uusia ideoita, ei kankeaa lisäsääntelyä"

Kimmo Tiilikainen Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi – liikenne- ja viestintäministeriön virkamiesjohtoon nousee Minna Kivimäki

IL: Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi nousemassa keskustan Kimmo Tiilikainen

Jan Vapaavuori Ylellä: Ajatus presidenttiehdokkuudesta on epätodennäköinen – kokoomuksen seuraava puheenjohtaja Antti Häkkänen tai Elina Lepomäki