EU-johtajat neuvottelivat läpi yön – yhteiseen pöytään palataan aamupäivällä - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

EU-johtajat neuvottelivat läpi yön – yhteiseen pöytään palataan aamupäivällä

Neuvotteluja on luonnehdittu erittäin vaikeiksi.
Suomi on pitänyt Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin (kuvassa) ehdotusta EU:n budjetin kokonaistasosta liian korkeana. LEHTIKUVA/AFP

EU-johtajien ylimääräinen huippukokous jatkuu Brysselissä. Eilen alkaneessa kokouksessa neuvotellaan EU:n tulevien vuosien budjetista. Yöllä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on käynyt kahdenvälisiä keskusteluja kunkin jäsenmaan kanssa.

Keskustelut käytiin puheenjohtajamaakierron mukaisessa järjestyksessä aloittaen nykyisestä puheenjohtajasta Kroatiasta, mikä tarkoitti, että edellinen puheenjohtajamaa Suomi oli vuorossa viimeisenä. Suomen keskustelu Michelin kanssa oli ohi hieman ennen aamukahdeksaa Suomen aikaa.

EU-johtajat yrittävät löytää yhteisymmärrystä muun muassa monivuotisen rahoituskehyksen kokonaistasosta. Huippukokouksia johtavan Michelin ehdotus vuosien 2021–2027 budjetin kokonaistasoksi on yli 1094 miljardia euroa, mitä Suomi on pitänyt liian korkeana.

EU-johtajien on määrä palata pyöreään pöytään aamupäivällä muutaman tunnin kuluttua, eli puoliltapäivin Suomen aikaa.

Neuvotteluja on luonnehdittu erittäin vaikeiksi, sillä jäsenmaiden budjettikannat ovat olleet varsin kaukana toisistaan. Esimerkiksi tiukkaa budjettikuria vaativat Itävalta, Hollanti, Tanska ja Ruotsi ovat pitäneet kiinni leikkauslinjastaan.

Ennen kokouksen alkua pääministeri Sanna Marin (sd.) pohti, että sovun saavuttaminen vaatii joustamista.

"Kaikkien jäsenmaiden pitää myös tulla toisiansa vastaan ja olla valmiita joustamaan omista ehdottomuuksistansa", Marin sanoi eilen.

Budjetin maltillisen kokonaistason lisäksi maatalouden kehittämisrahat ja vahva oikeusvaltiomekanismi ovat Suomelle tärkeitä asioita neuvotteluissa.

Neuvotteluja on mutkistanut suuren nettomaksajan Britannian lähtö unionista. Muun muassa sen jäljiltä jäsenmaiden maksuosuuksissa on korotuspainetta.

Suomen maksuosuuden lopullista nousua on toistaiseksi aikaista arvioida, sillä se riippuu saatavien ja maksujen lisäksi myös siitä, millaisista uusista tulonlähteistä EU-maat mahdollisesti sopivat.

Tilkettä EU-budjettiin on etsitty esimerkiksi mahdollisesta muoviverosta ja päästökauppajärjestelmästä.

Aiheet EU
Lue lisää

Hallituksessa epävarmuutta EU:n elpymisrahaston merkityksestä – keskusta ei ollut vielä valmis hyväksymään yhteistä kantaa

Seuraako Suomi tiukinta nelikkoa ja vaatii EU:n elpymispakettiin muutoksia – hallitus linjaa kantansa

Britannian ja EU:n neuvottelut jatkuvat tänään, asialistalla kauppasuhteita ja kalastusta

Maidosta on ylituotantoa EU:ssa ja tuottajahinnat ovat kääntyneet laskuun – hollantilainen jättimeijeri laskee hintaa alimmilleen lähes neljään vuoteen