Politiikka

Berner: Maaseudulla säilyy 5-päiväinen postinjakelu

Kaupungeissa kirjeet jaettaisiin vain kolmena päivänä ja sanomalehdet varhaiskannossa.
Jarkko Sirkiä
Anne Berner toivoo maaseudulle uusia palveluyrityksiä.

Posti jaetaan jatkossakin maaseudulla viitenä päivänä viikossa. Tästä lähtee liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan uudistettu postilaki.

Uutta on ministerin mukaan se, että Posti velvoitetaan haja-asutusalueilla kilpailuttamaan kirjeiden jakelu. Jos halukkaita yrittäjiä ei löydy, Postin pitää hoitaa yleispalvelu itse.

Juju on siinä, että uusi liikennekaari helpottaa kuljetusyritysten syntymistä.

Sen sijaan varhaisjakelualueilla eli käytännössä kaupungeissa ja niiden lähialueilla kirjekanto saattaa rajoittua nykyisestä viidestä vain kolmeen arkipäivään. Tämä tulee siitä, että kirjepostin aikatauluvelvoitetta höllennetään.

Berner huomauttaa, että ovelta ovelle -tyyppisten jakelupalveluiden tarjonta on kilpailun ansiosta jopa lisääntynyt kaupungeissa. Hän uskoo, että tämä yhdessä varhaispalvelun verkoston kanssa takaa sanomalehdille ainakin viisipäiväisen jakelun viikossa.

Posti saa myös oikeuden periä kirjemaksuista enintään 10 prosentin katetta.

Yleispalveluvelvoite koskee kotimaan liikenteessä vain ykkösluokan kirjettä, ei sanomalehtiä. Pikkupaketeissa ollut yleispalveluvelvoite poistui kotimaan liikenteessä marraskuun alussa.

Uutista on täydennetty 7.11. kello 9:04 yleispalveluvelvoitteen määritelmällä.

Lue myös

Eläkeläisliitto: Posti jaettava viitenä päivänä viikossa myös jatkossa

Posti alkaa jakaa myös verkkokaupan ruokaostoksia

Postin tulos notkahti

Lue lisää