Politiikka

Bloomberg: Brexit vie mennessään mansikkaa ja kermaa

Britannian maatalouteen on odotettavissa työvoimapula, jos ulkomaisen työvoiman käyttöön ei ole mahdollisuuksia.
Noin puolet Yhdistyneiden kansakuntien 800 miljoonan dollarin arvoisen marjateollisuuden työpaikoista on sesonkityötä.

Käytettävissä olevan ulkomaisen työvoiman mahdollinen tyrehtyminen vaikuttaisi Britannian maatalouteen laajalti. Asiasta uutisoi Bloomberg.

Muun muassa vuosittain 28 tonnia mansikkaa tuottava Huge Lowe Farms tuo työntekijöitä Keski- ja Etelä-Euroopasta.

"Olemme riippuvaisia Yhdistyneiden kansakuntien ulkopuolelta tulevasta työvoimasta. Yleensä työntekijöitä tulee tänne maista, joissa työttömyys on korkeammalla ja palkat matalalla", kertoo Nicholas Marston Kentin Berry Gardens -marjaosuuskunnasta.

Noin puolet 800 miljoonan dollarin arvoisen marjateollisuuden työpaikoista on sesonkityötä, joka Marstonin mukaan ei houkuta brittejä.

Uutta pääministeriä Theresa Mayta on varoiteltu konkurssien aallosta ja suuresta hävikistä, mikäli viljelijät eivät löydä työntekijöitä.

"Marjan- ja maidontuottajat ovat erittäin haavoittuvassa asemassa, sillä he tarvitsevat sesonkityöläisiä", korostaa talousasiantuntija Duncan Fox Bloombergilta.

Hedelmien ja vihannesten viljely on myös tärkeä osa brittien maataloutta. Lontoon yliopistosta saadun tiedon mukaan ala tuotti taloudelle 3,7 miljardia puntaa vuonna 2014, hieman enemmän kuin maan viljantuotanto samana vuonna.

Puutarhatalouden työvoimapulassa kyse ei ole vain kouluttamattomasta työvoimasta.

"Suuri osa osaavista puutarhaviljelijöistä on valmistunut Itä-Eurooppalaisista oppilaitoksista", Marston sanoo. Sen takia myös pidempiaikaisissa työsuhteissa on usein käännytty ulkomaisen työvoiman puoleen.

Maidontuotantoa taas ovat ennestään kurittaneet alhaiset tuottajahinnat. Maidontuottajien määrä Englannissa ja Walesissa on pudonnut rajusti kahden viime vuosikymmenen aikana. Työvoiman kaikkoaminen voisi tuhota koko alan, uskoo Mike King, maitotilallinen ja tuottajayhdistyksen puheenjohtaja Gloucestershirestä. Hänen kahdeksasta työntekijästään viisi on ulkomailta.

"Mainostamme, mutta emme saa paikallisia tänne", King sanoo. "En voisi pyörittää tilaa ilman ulkomaalaisia työntekijöitä. Jos emme ole varovaisia, voimme joutua tilanteeseen jossa ajamme maidontuotannon ulos koko Britannista."

Kolmannes maidontuottajista käyttää nykyisin ulkomaista työvoimaa. Kyselyn perusteella syynä oli ulkomaisten työntekijöiden hyvä työmotivaatio ja vaikeus löytää ammattitaitoista työvoimaa maan sisältä.

Hallituksen täytyy kenties ottaa uudestaan käyttöön väliaikaiset viisumit, jotka avaavat matalapalkkaiselle, ulkomaiselle työvoimalle mahdollisuuden palata maan työmarkkinoille. Kyseinen järjestelmä lopetettiin Romanian ja Bulgarian kanssa alle kolme vuotta sitten.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maahanmuuttovastainen äärioikeisto muodosti uuden ryhmän EU-parlamenttiin – Venäjä-pakotteet jakavat ryhmän sisäisiä kantoja

Komission esitys: Irlannille 50 miljoonaa euroa brexit-uhan takia – naudanlihan hinta reippaassa laskussa

Ulkomainen marja löysi tiensä suomalaisiin pöytiin – tuonti Marokosta kasvoi 70-kertaiseksi viidessä vuodessa