Politiikka

Britannia ottaa kovan linjan brexit-neuvotteluihin

Britannian pääministeri Theresa May varoittaa, että muiden EU-jäsenmaiden ei tulisi ryhtyä kostotoimiin tulevissa brexit-neuvotteluissa.
LEHTIKUVA/AFP
Theresa May korostaa, että Britannia jättää EU:n mutta ei Eurooppaa.

Britannian pääministeri Theresa Mayn mukaan kostotoimet tulevissa brexit-neuvotteluissa vahingoittaisivat vain EU-maita itseään. "Britannia on mieluummin ilman sopimusta kuin ottaa huonon sopimuksen", May sanoi.

May esitteli suunnitelmiaan maan EU-eron varalle tämänpäiväisessä puheessaan. Mayn mukaan Britannia ei voi jäädä brexitin jälkeen osaksi EU:n sisämarkkinoita, koska maa haluaa kontrolloida EU-kansalaisten tuloa Britanniaan.

"Tarkoituksemme ei ole heikentää EU:n sisämarkkinoita. Haluamme, että EU menestyy", May sanoo.

Puheessaan May pohjusti tulevia eroneuvotteluja ja lupasi, että Britannian parlamentti pääsee äänestämään EU:n kanssa neuvoteltavasta brexit-sopimuksesta ennen sen voimaantuloa. Hän toteaa, että neuvottelut vaativat kompromisseja sekä mielikuvitusta ja on selvää, että kaikista asioista ei voida olla yhtä mieltä.

Britannia ei aio pitää kiinni EU-jäsenyyden osista lähtiessään, May kuitenkin toivoo, että Britannian suhteet muihin Euroopan maihin säilyvät läheisinä ja että kauppaa voidaan käydä jatkossa mahdollisimman vapaasti.

Lisäksi May sanoo, että Britannia haluaa neuvotella uuden tullisopimuksen EU:n kanssa. May sanoo suhtautuvansa avoimin mielin siihen, miten tulliliitto saavutetaan.

May haluaa, että Britanniasta tulee aiempaa vahvempi, reilumpi ja globaalimpi maa EU-eron jälkeen. Mayn mukaan yksi tärkeä seikka on, että Britannia pääsee neuvottelemaan omat vapaakauppasopimuksensa.

"Haluan poistaa kaupalta niin paljon esteitä kuin mahdollista", May sanoo.

Soini: Mayn selkeä puhe poisti spekulaatioita

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mielestä Mayn puhe oli selkeä ja linjakas. Se poisti epäselvyyttä ja spekulaatioita, Soini kommentoi sähköpostitse STT:lle.

Soinin mukaan on tärkeää havaita, että Britannian parlamentti tekee asiasta lopulliset päätökset sen jälkeen, kun neuvottelut on käyty.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) STT:lle, että Mayn esittämien brexit-linjausten itsevarma sävy voi olla osin neuvottelutaktiikkaa.

Mykkänen pitää hyvänä, että Mayn puhe näyttää selkiyttäneen tilannetta.

"Lähtöasetelman selkeytyminen saattaa helpottaa EU:n yhtenäisyyttä neuvotteluissa, mikä on elintärkeää", hän toteaa sähköpostitse Dubaista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kauppauhat tuovat metsäteollisuudelle synkkiä pilviä – Myös mahdolliset hiilitullit heikentäisivät kilpailukykyä

Britannian niskurointi ei pysäytä EU:ta – jäsenmaat hyväksyivät 27 komissaarin listan

Britannian puolueet käyvät vaalitaistoon – välineinä brexit ja luokkajako