Politiikka

Britannian korkein oikeus: Brexitiin tarvitaan parlamentin suostumus

Päätös oli selkeä äänin 8-3.
May on sanonut aloittavansa prosessin viimeistään maaliskuun loppuun mennessä. LEHTIKUVA/AFP

Britannian korkein oikeus päätti, että pääministeri Theresa Mayn hallituksen pitää hakea parlamentin suostumus eroprosessin aloittamiseen Euroopan unionista.

Päätös tehtiin 11 tuomarin kesken äänin 8–3.

Pääministeri Mayn kansliasta kerrotaan, että oikeuden päätös ei muuta brexitin aikataulua. May on sanonut aloittavansa prosessin maaliskuun loppuun mennessä.

"Britit äänestivät EU:sta eroamisen puolesta, ja hallitus täyttää heidän päätöksensä käynnistämällä artikla 50:n suunnitellusti maaliskuun loppuun mennessä. Tänään tullut päätös ei muuta sitä", pääministerin edustaja sanoo.

Brexit-ministeri David Davisin odotetaan antavan lausunnon aiheesta myöhemmin tänään, brittilehti Guardian kertoo.

Korkein oikeus linjasi, ettei hallituksen tarvitse konsultoida aluehallintoja Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa.

"Britannian ministereillä ei ole lain mukaan velvollisuutta kuulla aluehallintoja", sanoi korkeimman oikeuden presidentti David Neuberger.

Konservatiivipuolueen edustaja Jeremy Wright sanoo Guardianissa hallituksen olevan pettynyt oikeuden päätökseen. Hän sanoi, että hallitus noudattaa oikeuden päätöstä.

Brittihallitus valitti aiemmin korkeimpaan oikeuteen, kun alempi tuomioistuin päätti, että parlamentin pitää hyväksyä ero. Hallituksen mukaan kansanäänestys ja pääministerin ilmoitus olisivat riittäneet.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Simonkadulla: Räiskyvä kisa alkoi

Brexitin pelätään aiheuttavan vajausta Ison-Britannian ruokakauppojen hyllyille

EU-viljelijäjärjestön kysely: luottamus maatalouteen kasvussa, sääolosuhteet ja hintamuutokset huolestuttavat