Politiikka

Budjettiriihessä päätös maatalouden tukipaketin mittakaavasta – rahapäätökset vasta lokakuun lisäbudjetissa

Maatalouden tukipaketin euromääräiset yksityiskohdat linjataan lisäbudjettineuvotteluissa.
Sari Gustafsson
Eduskunta käsitteli maataloutta koskevaa välikysymystä viime kesäkuussa. Keskusteluun osallistuivat valtiovarainministeri Petteri Orpo, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja pääministeri Juha Sipilä.

Hallituspuolueet päättävät alkavassa budjettiriihessä myös maataloudelle kaavailtavan tukipaketin linjauksista. MT:n tietojen mukaan odotettavissa on, että hallitus ilmaisee lopullisen kantansa tukipakettiin. Budjettipäätös julkaistaan huomenna päivällä neuvottelujen päätteeksi.

Teknisesti mahdolliset maatalouden lisämäärärahat kuuluvat lisätalousarvioon. Lukuja käsitellään vuoden kolmannen lisätalousarvion yhteydessä syyskuussa. Sitä koskevat ministeriökohtaiset neuvottelut alkavat parin viikon päästä. Hallitus päättää lisätalousarvion sisällöstä lokakuun alkupuolella.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on aiemmin vakuuttanut, että tukipaketti tulee. Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.) ovat suhtautuneet myönteisesti asiaan. Euromääristä ei kuitenkaan ole ollut puhetta.

Kaksipäiväisessä budjettiriihessä suurin huomio kohdistuu siihen, millä keinoin hallitus aikoo parantaa työllisyyttä. Hallitus aikoo julkistaa työllisyyspakettinsa sisällön. Pakettia pohjustettiin vielä eilen työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen tapaamisessa.

Riihessä arvioidaan myös kilpailukykysopimuksen kattavuutta ja tulevia verohelpotuksia.

Kesärannassa koolla ovat kolmen hallituspuolueen ministerit sekä ministeriryhmien ykkösavustajat.

Riihi käynnistyy keskiviikkona klo 13 talouden yleisillä katsauksilla, joiden jälkeen alkaa ministeriökohtaisten ehdotusten ruodinta. Neuvotteluja jatketaan vielä torstaina aamupäivällä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Komission esitys: Irlannille 50 miljoonaa euroa brexit-uhan takia – naudanlihan hinta reippaassa laskussa

Katso kaikkien Rinteen hallituksen ministerien esittely ja kotipaikka – mukana kaksi viljelijää, huilisti ja jalkapalloilija

Suomi sai uuden hallituksen – Antti Rinne ei muuta pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan