Politiikka

Budjettiriihi alkaa – Orpo arvioi, että talouskasvu pikemminkin vahvistumaan kuin tasaantumaan päin

Politiikka 30.08.2017

Lintilän mukaan veropaketti "on aika valmis".


Lehtikuva/Mikko Stig
Hallituksen odotetaan muun muassa päättävän perhevapaauudistuksen valmistelun aloittamisesta. Hallituspuolueet ovat etsineet keskenään yhteisiä linjauksia, joiden pohjalta uudistusta voitaisiin alkaa valmistelemaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että talouskasvu on pikemminkin vahvistumaan kuin tasaantumaan päin. Tavoite on painaa velkaantumista mahdollisimman alas, Orpo sanoi budjettiriihen alkaessa.

Budjettiriihen edellä on kokoontunut Orpon johtama verotyöryhmä, jossa istuvat hänen lisäkseen elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sekä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (s.).

Lintilä sanoo STT:lle, että hallituksen verotyö on edennyt hyvässä hengessä. Lintilän mukaan veropaketti "on aika valmis".

Hallitus kokoontuu tänään päättämään ensi vuoden budjettiesityksestä. Neuvottelut aloitetaan iltapäivällä ja ne jatkuvat huomenna, jolloin hallituksen on määrä tuoda budjettiesityksensä julki.

Hallituksen odotetaan muun muassa päättävän perhevapaauudistuksen valmistelun aloittamisesta. Verotuksessa iso kysymys on, miten palkansaajille kompensoidaan kiky-sopimuksen maksukorotuksia. Eri arvioiden mukaan tämä vaatisi 200–300 miljoonan veronkevennykset.

Lintilä toivoo, että ensi vuoden budjetti takaa mahdollisimman monelle suomalaiselle pääsyn nauttimaan piristyneestä talouskasvusta.

"Pyrimme tekemään budjetista sellainen, joka tukee tätä kasvua, joka on lähtenyt liikkeelle", Lintilä sanoo.

"Siinä esimerkiksi eriarvoistumisen estäminen ja siihen kohdistuvat toimet ovat ihan kärjessä. Kasvu ei ole vain parantuvia talouden tunnuslukuja, vaan se alkaa pikkuhiljaa näkyä ihmisten arjessa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit