Politiikka

Eduskuntaryhmän perustamiseen riittää yksi kansanedustaja – edustajaerot eivät muuta puoluetukea

Politiikka 13.06.2017

Eduskunnasta toimii tällä hetkellä kahdeksan eduskuntaryhmää.


Jaana Kankaanpää
Eduskuntaryhmästä eroava ei nykyään saa mukaansa kansliarahaa.

Eduskuntaryhmän perustamiseen riittää yksikin kansanedustaja. Laissa ei ole määritelty eduskuntaryhmän kokoa.

Laki ei velvoita vaaleissa valittua kansanedustajaa liittymään mihinkään eduskuntaryhmään. Eduskuntaryhmän voi muodostaan saman rekisteröidyn puolueen tai valitsijayhdistyksen listalta valittu kansanedustaja.

Kukin kansanedustaja voi siirtyä eduskuntaryhmästä toiseen, perustaa uuden eduskuntaryhmän tai jättäytyä eduskuntaryhmien ulkopuolelle.

Eduskuntaryhmästä rekisteröidään lakisääteiset tiedot: nimi ja säännöt sekä eduskuntaryhmän puheenjohtajien, jäsenten ja tilintarkastajien nimet sekä ne henkilöt, joilla on oikeus kirjoittaa ryhmän nimi.

Kansanedustaja Kari Kulmala (ps.) ilmoitti tiistaina Facebookissa eroavansa perussuomalaisista. Käytännössä ero tietää lähtöä myös hänen nykyisestä eduskuntaryhmästään.

Eduskunnassa on ollut viime vaalikausien aikana muutamia pieniä eduskuntaryhmiä. Esimerkiksi James Hirvisaari perusti 2013 Muutos 2011 -puolueen eduskuntaryhmän, kun hän erosi perussuomalaista ja liittyi pian uuteen puolueeseen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä 2011 erotetut Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho perustavat puolestaan taakseen vasemmistoryhmän.

Puoluetuen maksamiseen ryhmäerot eivät vaikuta. Kansanedustajille maksetaan edelleen eduskunnan maksamaan kansliarahaa. Se on noin 1500 euroa kuukaudessa.

Puoluetuen maksamiseen vaikuttaa vuonna 2015 tehty lakimuutos. Sipilän hallituksen ohjelmaan kirjattiin, että ”kumotaan puoluelain (L 10/1969) 9 §:n (sellaisena kuin se nykyään on puoluelain osittaismuutoslaissa 683/2010) 1 momentin kolmas (3) lause.”

Puoluelakia muutettiin 2015 hallituksen ohjelman mukaisesti.

Päätös kumosi niin kutsutun Lex Vennamon, jonka mukaan puolueen jättävän kansanedustajan mukaan lähtivät myös hänen osuutensa eduskunnan puolueelle maksamista tukirahoista.

Edit: Klo 13.6. Otsikkoa muutettu ja juttua oikaistu. Puoluelain muutos ei ole vaikuttanut eduskunnan kansanedustajille maksamaan kansliarahaa. Sitä maksetaan edelleen jokaista kansanedustajaa kohden.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT