Politiikka

Eero Heinäluoma ei lähde mukaan presidenttikisaan

"Kipinä syttyi, mutta roihua ei tullut." Tähän mennessä kisaan ovat ilmoittautuneet Sauli Niinistö, Matti Vanhanen, Pekka Haavisto ja Merja Kyllönen.
LEHTIKUVA/Martti Kainulainen
SDP:n Eero Heinäluoma lupasi viikko sitten Twitterissä, että hän kertoo ratkaisustaan viikon sisällä.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) ei lähde SDP:n ehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaaleihin. Tiedotteessa asiasta kertonut Heinäluoma sanoo päätöksen olleen huolellisen harkinnan tulos.

Heinäluoma kertoi MTV:n aamulähetyksessä arvostavansa eduskuntatyötä hyvin korkealle.

"Minusta on tullut pikku hiljaa parlamentaarikko", Heinäluoma totesi MTV:llä.

Heinäluoma ilmoitti kertaalleen jo viime vuonna, ettei ole lähdössä mukaan presidenttikisaan. Sen jälkeen kuitenkin myös Jutta Urpilainen (sd.) ilmoitti, ettei lähde kisaan.

"Tämän jälkeen huomasin nimeni palaavan keskusteluun, sinällään selkeästä vastauksestani huolimatta. Lupasin vielä kerran puntaroida asiaa – onhan kyseessä tehtävä, joka on suurin kaikista tehtävistä, joihin suomalainen poliitikko voi olla ehdolla", Heinäluoma kertoo tiedotteessaan.

"En kiellä, ettenkö olisi miettinyt vakavasti, ja jälleen kaikilta mahdollisilta ja mahdottomiltakin kanteilta. Silti en saanut tarpeeksi painavia syitä päätökseni pyörtämiseen. Voi sanoa, että kenties kipinä syttyi, mutta roihua ei tullut. Jo itsessään vaativaan presidenttiehdokkuuteen tarvitaan se roihu", hän jatkaa.

"Katsotaan, mitä Rinteen hatusta löytyy"

Heinäluoma totesi MTV:n aamulähetyksessä, että toivoo SDP:ssä uutta "laveaa" keskustelua soveliaista ehdokkaista. Hän kertoi oman päätöksensä olleen niin tuskainen, että ei edes ole miettinyt muita nimiä.

Heinäluoma pitää olennaisena, että puolue seisoo ehdokkaan takana.

"Ei niin, että heitetään yksi jäille ja katsotaan, miten tämä pärjää."

Hän ei ottanut aamulähetyksessä kantaa siihen, kuka voisi olla paras SDP:n ehdokas. Heinäluoma on silti luottavainen, että sellainen puolueesta löytyy. Hän kertoo seisovansa puolueen ehdokkaan takana ja olevansa mukana tulevassa vaalityössä.

"Katsotaan, mitä Rinteen hatusta löytyy."

Vuoden takaiseen ei muutosta

"Ratkaisevaa muutosta vuoden takaiseen ei ole tapahtunut. Rakennan edelleen uutta elämääni puolisoni poismenon jälkeen. En nyt sentään puolivallattomana leskimiehenä, mutta uuden ajan edessä kuitenkin", Heinäluoma tiedottaa.

Heinäluoma, 61, toimi SDP:n puheenjohtajana vuosina 2005–08 ja valtiovarainministerinä vuosina 2005–07. Eduskunnan puhemiehenä hän toimi vuosina 2011–15.

Heinäluoma on ollut kansanedustajana vuodesta 2003 lähtien.

Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti viikko sitten lähtevänsä ehdokkaaksi vaaleihin. Hänen tuekseen kerätään parhaillaan kannattajakortteja, sillä Niinistö haluaa mittauttaa kannatuksensa valitsijayhdistyksen tuella.

Tähän mennessä ehdolle on asetettu myös keskustan Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Lue lisää

SDP:n Heinäluoma: Suomella on kiire löytää metsäasioissa uusi yhteisymmärrys – "Edessä voi olla kylmää kyytiä, kun EU lähiaikoina tekee tärkeitä linjauksia metsäasioissa"

Valoa kohti, myös hallituksessa

Valon kautta

Eero Heinäluoma kolumnissaan: Donald Trumpin asettamaa yksinvaltaisuuden esimerkkiä on varottava