Politiikka

EK:n johtava ekonomisti: "Kaikkien ei pidä pakkautua Uudellemaalle, kylien tiivistäminen säilyttäisi paikalliset palvelut"

Teknologiateollisuuden puheenjohtaja sanoutuu irti keskittämispolitiikasta. Penna Urrila korostaa, ettei kanta ole ristiriidassa EK:n kanssa.
PAsi Leino
Pyheen kyläkauppa Pyhän kylällä Mynämäen Mietoisissa palvelee kahvinjanoisia. EK:n johtavan ekonomistin mukaan tiivis kylärakenne pitää myös palvelut hengissä.

Teknologiateollisuus ry:n puheenjohtaja Jorma Turunen painottaa MT:n haastattelussa, ettei järjestö kannata keskittämispolitiikkaa.

”Erityisesti Helsingissä syntyneet ekonomistit leikittelevät sillä ajatuksella, että kansan­taloudelle olisi parasta, jos kaikki muuttaisivat kaupunkeihin. Teollisuuden kannalta asia ei ole näin yksiselitteinen. Me emme aja maaseudun tyhjentämistä.”

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja erityisesti sen johtava ekonomisti Penna Urrila ovat sen sijaan puhuneet keskittämisen puolesta.

Urrila korostaa kuitenkin, ettei Teknologiateollisuuden kanta ole ristiriidassa EK:n kannan kanssa. Myös hän kertoo toivovansa panostuksia maakuntiin, esimerkiksi laadukkaaseen infrastruktuuriin.

"Puhumme eri asioista. Kaupungistumista tutkittaessa taloustieteilijät ovat saavuttaneet alalla hyvin harvinaisen konsensuksen: kun kaupungit kasvavat ja tiivistyvät, talouskasvu kiihtyy. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkien pitäisi pakkautua Uudellemaalle. Kaupunkien tiivistymistä tapahtuu muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla."

Urrilan mukaan Suomessa olisi tärkeää kiinnittää huomiota yleisesti hajaantuneeseen yhteiskuntarakenteeseen, joka johtaa usein esimerkiksi maaseudun palveluiden kuolemiseen.

"Ruotsin taajamissa on yli kaksinkertainen asukastiheys suomalaisiin vastineihinsa verrattuna. Tiivis rakentaminen mahdollistaa paikallisen yrittäjyyden ja palvelut. Suomalaiset kylät kuolevat pois koska palveluita ei ole."

Hänen mukaansa maakuntien palvelut ovat erityyppisiä.

"Jotkin palvelut kannattaa ja voidaan tuottaa lähellä. Toiset, kuten kaikkein pisimmälle erikoistunut sairaanhoito, on vaan järkevää keskittää. Skaala on laaja."

Kaupungistumisen esteitä pitäisi Urrilan mielestä poistaa tehokkaalla kaupunkisuunnittelulla ja uusien asuntojen rakentamisella.

"Muuttoliikkeen pullonkauloja on purettava, jotta työpaikat ja työntekijät kohtaavat. Tämä koskee yhtä lailla pääkaupunkiseutua kuin vaikka Lapin matkailupalveluja. Myös jokapäiväisen liikkumisen ilmastovaikutusta on ajateltava: lyhyet työmatkat ja asuminen raiteiden varrella vähentävät päästöjä."

Penna Urrilan blogi: Kaupungistumisella vauhtia tuottavuuteen

Lue lisää