Politiikka

Eläinoikeuspuolue haluaa eläimet juridisiksi henkilöiksi ja maataloustuet vain kasvituotannolle

"Myös ihmisten hyvinvointi perustuu oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon", varapuheenjohtaja painottaa.
Jan Ahlstedt
Kuvassa vasemmalta oikealle EOP:n hallituksen jäsenet Marianna Pukkala, Santeri Pienimäki, Saana-Maria Majatie, Lotte Suveri ja Toni Salo.

Eläinoikeuspuolue EOP rekisteröitiin keskiviikkona puoluerekisteriin. Puoleen varapuheenjohtaja Santeri Pienimäki kertoo, että puolue asettaa ehdokkaita kuntavaaleihin ainakin Turussa, todennäköisesti myös Helsingissä.

"Iso osa ydinryhmästämme toimii Turussa, toimintaa on myös muissa yliopistokaupungeissa. Joillakin ehdokkaistamme on taustaa politiikassa, toiset ovat muita eläinoikeusaktivisteja."

Puolueen jäseneksi voi liittyä normaalin jäsenkäytännön kautta.

"Vaaliehdokkaan on oltava yhtä mieltä puolueohjelman kanssa, mutta hallituksella ei ole vaatimuksia jäsenten henkilökohtaiseen elämään", Pienimäki kertoo.

"Suuri osa on tietysti vegaaneja ja välttää eläintuotteiden käyttöä."

Lainsäädäntöön liittyviksi tavoitteiksi Pienimäki kertoo eläinten saamisen juridisiksi henkilöiksi. Tämä ei tarkoittaisi eläinten ihmisoikeuksia, mutta määrittelisi niiden elämälle itseisarvon sen sijaan, että eläimiä kohdellaan esineinä.

"Eläinsuojelulaista on saatava vahva laki, jossa on vaatimus lajityypillisen käyttäytymisen mahdollistamisesta."

Puolueen ruuantuotannon tukipoliittinen tavoite on selvä: eläintuotannon tukeminen on lakkautettava.

"Kasvituotanto on ekologisempaa ja eettisempää kuin eläintuotanto. Maataloustuki kohdentuu nyt väärin", Pienimäki painottaa.

Tuotantoeläinten olot ovat puolueen kannan eläinsuojelun suurin epäkohta. Lemmikkejä ja luonnoneläimiä pyritään myös suojelemaan, ja esimerkiksi uhanalaisten eläinten kuten suden metsästykseen ei pitäisi myöntää ollenkaan poikkeuslupia.

Muista poliittisista sisällöistä tärkeäksi nousee jatkuvan kasvun tavoittelun vastustaminen ja luonnonvarojen kohtuukäyttö. EOP haluaa suunnata yhteyskunnan varoja enemmän tutkimukseen ja koulutukseen.

"Myös ihmisten hyvinvointi perustuu oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon. Automatisointi tulee tulevaisuudessa viemään työpaikkoja ja sen tuoma lisäarvo on jaettava tasapuolisesti esimerkiksi kansalaispalkan avulla", Pienimäki linjaa.

Yhteistyötä uusi puolue aikoo tehdä kaikkien puolueiden kanssa, poliittisia yhtymäkohtia löytyy erityisesti vihreistä ja vasemmistoliitosta.

"Samalla tavalla ajattelevia ihmisiä löytyy melkein kaikista puolueista", Pienimäki kertoo.

Lue lisää