Politiikka

EU harkitsee brasilialaiselle lihalle tuontirajoituksia — tuotantolaitoksista löytynyt puutteita

Politiikka 20.03.2017

Brasilia on vaatinut naudanlihan tuontikiintiön nostamista EU:hun. Maa on suurin lihantuoja Euroopan unioniin.


Wikimedia Commons
Lihan ketju Brasiliassa voidaan jäljittää teurastamolle saakka. EU vaatii, että jäljitettävyys ulottuisi tilalle saakka.

EU harkitsee brasilialaiselle lihalle tuontirajoituksia.

Perjantaina paljastui, että Eurooppaan, Kiinaan ja Lähi-itään vietävien lihatuotteiden asiakirjoja on väärennetty. Lahjotut viranomaiset ovat päästäneet vientiin pilaantunutta lihaa.

Eviran elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen otti sunnuntaina yhteyttä EU:n komissioon ja tiedusteli, miten kohuun on reagoitu.

"Komissio on käynyt viikonlopun aikana Brasilian kanssa neuvotteluja", Räsänen kertoo. "Nyt kartoitetaan tilanne ja selvitetään, kuinka laaja ongelma on. Brasilia yrittää neuvotteluissa kertoa, miten se aikoo ratkaista ilmenneet ongelmat."

Neuvottelujen pohjalta pohditaan jatkotoimia. Yksi mahdollisuus on väliaikainen tuontikielto. Tuontikiellosta päättävät jäsenmaat.

Komissio saa tarvittaessa tuontirajoituksen aikaiseksi nopeastikin, Räsänen toteaa.

Maanantaina puoleenpäivään mennessä komissio ei ollut lähettänyt Suomelle lisätietoa tuontikiellosta.

"Tämä pitää selvittää pohjia myöten, sillä kysymys on kuluttajansuojasta", tuottajajärjestöjä EU:ssa edustavan Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesonen sanoo.

Uutinen osuu pahaan aikaan brasilialaisille, sillä maan keskeinen vaatimus kauppaneuvotteluissa EU:n kanssa on ollut naudanlihan tuontikiintiön merkittävä nostaminen.

"Tämä on selvitettävä nopeasti, koska sillä on suora vaikutus kauppaneuvotteluihin", Pesonen sanoo.

EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden välisen kauppasopimuksen neuvottelukierros alkoi maanantaina Buenos Airesissa. Neuvotteluiden listalla on juuri ruokaturvallisuus.

"Olemme lähettäneet komissiolle kirjeen, jossa vaaditaan, että tuontilihan on täytettävä EU:n vaatimukset ja karjan jäljitettävyys on varmistettava. Mailla ei nyt ole samat vaatimukset kuin meillä. Tämä skandaali osoittaa sen", Pesonen sanoo.

Tällä hetkellä brasilialaiseläimiä ei voi jäljittää tilalle asti.

EU on juuri tehnyt tarkastuksia kolmessa tuontilupaa hakevassa osavaltiossa Brasiliassa. Viime viikolla julkistettu tutkimus paljasti useita ongelmia. Vakavimmat olivat eläinten asiakirjojen allekirjoitusten väärennökset ja eläinten lääkinnän tietojen puuttuminen, AgraEurope kirjoittaa.

Tutkitut laitokset eivät täyttäneet EU:n vaatimuksia.

Brasilia on suurin lihan tuoja EU:hun. Naudanlihaa tuodaan noin 140 000 tonnia ja kananlihaa noin 400 000 tonnia vuodessa. Tällä hetkellä tuontilupa on yhdeksällä osavaltiolla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit