Politiikka

EU kielsi lihan tuonnin Brasilian skandaalilaitoksilta — Laivoja käännytetään

MMM: tämä oli vasta minimipäätös. Muiden toimijoiden tilanteesta saadaan tarkennettua tietoa lähipäivinä.
Joel Rosenberg

EU on kieltänyt kaiken lihan tuonnin 21 lihaskandaalissa paljastuneelta laitokselta. Ainakin neljällä niistä on hyväksynnät lihan tuontiin Eurooppaan, kertoo kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä.

Husu-Kallion mukaan tämä on vasta minimipäätös. Komissio ja EU-maat miettivät lähitunteina ja päivinä, miten toimitaan muiden brasilialaisten lihatoimijoiden kanssa.

Kielto koskee myös Eurooppaan matkalla olevia lihaeriä, jotka ovat peräisin skandaalilaitoksista. Ne eivät pääse EU-satamiin, vaan käännytetään takaisin.

Monet lihaa Brasiliasta ostavat maat ovat jo kieltäneet kaiken lihan tuonnin. Maanantaina aamulla maailman suurin lihan ostaja Kiina asetti toistaiseksi täyskiellon kaikelle brasilialaiselle lihalle.

Husu-Kallion mukaan komissio selvittää parhaillaan, onko Eurooppaan tullut lihaa pilaantunutta lihaa toimittaneista jalostuslaitoksista ja minkä verran. Samalla selviää, onko lihaa mahdollisesti tullut Suomeen.

Samalla unioni on tehostanut kaikenlaista lihantuotteiden valvontaa, niin yritysten omavalvontaa kuin viranomaisvalvontaa. Samalla jäsenmaat velvoitetaan raportoimaan välittömästi komissiolle, jos epäilyksiä väärinkäytöksistä löytyy.

EU ei tässä vaiheessa ole kieltänyt kaikkea lihan tuontia Brasiliasta, vaan ainoastaan niistä laitoksista, joissa on todettu räikeitä väärinkäytöksiä. Komissio antaa lähipäivinä ohjeet siitä, miten toimitaan muiden lihanjalostuslaitosten kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Intialaiset lehmät antoivat valtin Brasilialle – legendaarista Krishna-sonnia säilytetään yhä täytettynä lasivitriinissä

Brasilian viljelijöiltä löytyy luottoa oikeistopresidentti Bolsonaroon – "Uskon vahvaan johtoon ja diktatuuriin"

Brasilia aikoo moninkertaistaa sianlihantuotantonsa –maatalouden turbomaa ruokkii yhä useamman, mutta millä hinnalla?