Politiikka

EU:n budjetissa miljardin kriisivaraus maataloudelle

100 miljoonan euron tuki Venäjän viennin loppumisesta kärsineille maidontuottajille jäi budjetista pois.
Euroopan komissio
Millainen kriisi tukea saa tai miten se jakaantuu jäsenmaiden kesken, päätetään tapauskohtaisesti.

EU:n ensi vuoden budjetissa on varattu 1 032 miljoonaa euroa maatalouden mahdollisiin kriiseihin reagoimiseen.

Euroopan parlamentille oli tärkeää, että varaus on kytketty maatalouden kriiseihin.

"Tämä päätös takaa, että rahaa on varattu riittävästi kriisien hoitoon", kokoomuksen meppi Petri Sarvamaa sanoo.

Komissio sitoutuu Sarvamaan mukaan seuraamaan maatalouden taloutta ja esittämään tukea ennalta-arvaamattoman kriisin sattuessa. Parlamentti ja jäsenmaat lupaavat, että päätökset tehdään pikavauhtia.

Millainen kriisi tukea saa tai miten se jakaantuu jäsenmaiden kesken, päätetään tapauskohtaisesti. Samoin tuotantosuunnat. Viime aikoina kriisissä on katsottu olevan ainakin sianlihan-, hedelmien ja vihannesten- sekä maidontuotannon.

Suomalaiset mepit esittivät sadan miljoonan tukea Venäjän viennin tyssäämisestä kärsineille maidontuottajille. Sitä ei budjettiin saatu.

Komission, jäsenmaiden ja parlamentin väliset neuvottelut kestivät läpi yön. Valmista tuli keskiviikkoaamuna kello 4.30.

Sarvamaa oli mukana läpi neuvottelujen budjettivaliokunnan varapuheenjohtajana.

Jossain vaiheessa esillä oli, että hedelmien ja vihannesten tuottajat saisivat 100 miljoonaa Venäjän viennin tyrehtymisen korvausta. Se kuitenkin peruttiin.

"Komissio halusi, että tukea ei sidota vain Venäjän kriisiin, sillä esimerkiksi maidossa vaikeuksia aiheuttavat monet muut tekijät tällä hetkellä. Venäjän nostaminen päällimmäiseksi syyksi kriisiin ei onnistu".

Maatalouden budjetti on 42,6 miljardia euroa. Se sisältää aiemmin päätetyn 500 miljoonan maitopaketin.

Koko EU:n budjetti on 157,9 miljardia. Suurien linjojen painopiste on talouden vahvistamisessa ja siirtolaiskriisin hoitamisessa.

Lue lisää

"Meidän toive on, että jos asiantuntijuutta täydennetään, asiantuntijoilla olisi laajaa osaamista metsien käytöstä" – Metsäteollisuuskin odottaa tietoja taksonomian etenemisestä

Komissiolle ei saa antaa yhtään siimaa

Sarvamaa ihmettelee Suomen saamattomuutta: "Hallituksen täytyy kaataa Suomen metsille haitallinen EU-taksonomia – koko hallituksella keskusta mukaan lukien on jäänyt sormi suuhun"

Kapulakieltä metsästä