Politiikka

Hallitus alentaa varhaiskasvatusmaksuja, opintotukeen huoltajakorotus

Sipilän hallitus suuntaa lisäresursseja työllisyyteen ja innovaatioihin, yritystuista ei leikata. Ministereiden määrää kasvatetaan kolmella, kukin puolue saa yhden lisää.
Kari Salonen
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.) tulivat hallituksen puoliväliriihestä ulos uusien menoerien kanssa. Tällä erää ei päätetty lisäleikkauksista.

Hallitus on päättänyt puoliväliriihessään varhaiskasvatusmaksujen alentamisesta sekä opintotukeen tehtävästä huoltajakorotuksesta.

Noin 6 700 perhettä siirtyy varhaiskasvatusmaksuissa nollamaksuluokkaan. Opintotukeen tulee 75 euron huoltajakorotus.

Hallitus suuntaa lisäresursseja työllisyyteen ja innovaatioihin. Tekes saa 70 miljoonaa euroa, ammatillinen koulutus saa 80 miljoonaa ja Suomen Akatemia 50 miljoonaa.

Viennin edistämiseen ja matkailuun suunnataan 50 miljoonaa euroa.

Myös työvoimapalvelut saavat 50 miljoonaa euroa ja samoin ilmasto- ja energiastrategiaan tulee 50 lisämiljoonaa.

15 miljoonaa on korvamerkitty peruskouluille.

"Alueellista liikkuvuutta helpotetaan kun työtä haetaan kauempaa. Lisäksi kannustinloukkuja puretaan", pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toteaa.

Työttömien karenssia lyhennetään päivällä. Myös yrittäjien sairauspäivärahan karenssia lyhennetään saman verran.

Yritystukia ei leikata.

"Suorien tukien kokonaisuus kutistui niin pieneksi, että päätimme käsitellä yritystukiin liittyviä veroasioita budjettiriihessä. Suoriin yritystukiin ei tule muutoksia."

Sipilän mukaan asumistukikokonaisuuteen tulee vuokrakatto, joka leikkaa hieman asumistukea.

Asumistuki sidotaan jatkossa elinkustannusindeksiin eikä vuokraindeksiin. Tämän uskotaan taittavan vuokrien nousua ja asumistukikulujen kasvua.

Soten toimeenpanossa keskitytään tietojärjestelmien kehittämiseen.

Pääministerin mukaan puoliväliriihen anti on rakennettu neljän pääteeman eli turvallisuuden, työllisyyden, huolenpidon ja uudistamisen varaan.

"Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi. Siksi teemme mittavan, lähes 100 miljoonan euron lisärahoituksen armeijalle, poliisille ja rajavalvontaan", Sipilä sanoo.

Eriarvoistumisen torjuntaan hallitus suuntaa myös euroja.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn tulee 45 miljoonaa euroa lisää. Myös päihdeäitien, ylivelkaantuneiden ja pitkäaikaissairaiden tukia korotetaan.

"Kotihoidontukea ei romuteta, siihen ei kosketa lainkaan", ulkoministeri Timo Soini (ps.) linjaa.

"Julkisen vakauttamisen ja kestävyysvajeen umpeen kuromisen polku jatkuu. Olemme talouden näkökulmasta siinä tilanteessa, että talouskasvu on noin 1,5 prosentin luokkaa", valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo.

"Olemme joka tapauksessa edelleen alle tavoitetason talouskasvussa. Mutta viime kuukausina kasvu on ollut huomattavasti parempaa kuin aiemmin. Siksi on tärkeää, että pidämme kiinni jo valitusta finanssipolitiikan linjasta", Orpo sanoo.

Ministereitä hallitukseen tulee kolme lisää.

"Löysimme tasapainoisen kokonaisuuden. Kokoomuksen osalta otamme vastuullemme oikeusministeriön", Orpo toteaa.

Soinin mukaan ministereiden työtaakka hallituksessa on ollut todella suuri.

"Ministeri Jari Lindström (ps.) on ollut lähes epäinhimillisen työtaakan alla. Löysimme ratkaisun, jossa oikeusministeri siirtyy kokoomukselle ja kulttuuri- ja urheiluministerin tehtävät perussuomalaisille", Soini sanoo.

"Perussuomalaisille siirtyvään ministerintehtävään liitetään myös Eurooppa-ministerin salkku", Soini täsmentää.

Keskustan ministerisalkuista Kimmo Tiilikaisen (kesk.) nykyiset tehtävät jaetaan kahden ministerin kesken.

"Olen kutsunut puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kokouksen koolle torstaina kello yhdeksän. Se, että miten salkkua jaetaan, sille en ole vielä ajatuksia uhrannut", Sipilä kommentoi.

MT uutisoi uusista ministerisalkuista jo aiemmin tänään.

Lue lisää

"Haluan mallin, joka tyhjentää muuttotappiokunnat vaikkapa 30 vuoden siirtymäajalla" – helsinkiläinen kokoomusaktiivi vaatii maaseudun autioittamista poliittisin päätöksin

Timo Soini ennusti Halla-ahon lähdön jo huhtikuussa – "Pahinta myrkkyä on se, jos puolueen puheenjohtaja ei halua pääministeriksi"

Poliitikolla oikeus saada arvostusta

Maakunnat tarvitsevat yhä puolustajansa