Politiikka

”Hallitus hellii metsälahjansaajia, miljoonaperijöitä, apteekkareita ja juristeja", SDP lyttää hallituksen veropäätökset

Kipakka sanailu aloitti tiistaina valtion ensi vuoden talousarvion käsittelyn eduskunnassa.
Jaana Kankaanpää
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) esitteli tänään ensimmäisen budjettinsa.

”Hallitus hellii metsälahjansaajia, miljoonaperijöitä, apteekkareita ja juristeja. Sinne ne suomalaisilta leikatut rahat menevät”, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi tiistaina.

Hallituksen esittämä metsä­tilavähennys näytti närästävän oppositiossa laajemminkin. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolustautui:

”Vähennys panee puuta liikkeelle ja helpottaa sukupolvenvaihdoksia.”

Se on myös linjassa hallituksen työ- ja kasvupolitiikan kanssa.

Budjettiesityksen käsittely eteni muutoinkin tutusti: hallitus kehui toimiaan ja oppositio ampui niitä samaa tahtia alas.

Lindtman moitti sitä, että hallitus leikkaa rintamalisiä Suomen juhlavuonna ja että aiemmin oppositiossa Robin Hood -veroa esittänyt pääministeri Juha Sipilä (kesk.) onkin hallituksessa Nottinghamin sheriffi, joka ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille.

Sipilä vastasi, että SDP:n tapa leikata kunnilta ja ottaa lisää velkaa siirtää ongelmia eikä työllistä. Hallitus pyrkiikin pitämään menot kurissa ja säästöt neljässä miljardissa eurossa. Työllisyysaste nostetaan 72 prosenttiin.

”Se, joka Suomessa työllistää on kasvollinen sinivalkoinen yrittäjä. Yrittäjävähennys kohdistuu henkilöyhtiöihin eli fysioterapeutteihin, suutareihin ja on siellä apteekkareitakin.”

Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi huomautti, että edellinen hallitus ojensi Antti Rinteen (sd.) johdolla suuryrityksille miljardin veronalennukset, jotka valuivat osinkoina pääasiassa amerikkalaisille eläkeyhtiöille.

Kokoomuksen Kalle Jokinen varoitti prosentin nousun lisäävän korkokuluja 320 miljoonaa euroa eli ulko- ja puolustusministeriön budjetin verran.

”Kumpi lakkautetaan? Kun korot nousevat, joudutaan todella raskaiden valintojen eteen.”

Orpo ei sulje pois uusia leikkauksia, jos kilpailukykysopimus ei pure.

Valoa talouteen hallitus katsoo saaneensa kauppojen vapautuneella aukiololla, ja toivo lepää myös esimerkiksi sote-uudistuksessa.

Vihreiden Touko Aallon mukaan budjettiesitys ei torju ilmastonmuutosta eikä edistä luonnon monimuotoisuutta.

”Helppoa ei ole herkillä metsillä, joiden suojelu vähenee, vanhuksella, jonka lääkkeet kallistuvat eikä amislaisella, jonka lähiopetus vähenee.”

Myös Li Andersson (vas.) kertoi opettajien ihmettelevän, miten automekaniikan opiskelijat oppivat ammatin lukemalla kirjoja ja suorittamalla etäkursseja.

Kristillisten Peter Östman oli huolissaan lasten- ja vanhustenhoidosta, jos hoitajia vähennetään. Puolue ottaisi käyttöön sokeriveron ja edistäisi vientiä opettamalla markkinointia, sillä tuotteissa ei sinänsä ole vikaa.

Budjettia käsitellään valiokuntavaiheineen lähelle joulua.

Lue lisää

Orpo: "Kuopan yli velalla, mutta sitten lainajarru kiinni" – Oppositiojohtaja vaatii hallitukselta tarkan polun eristyksestä ulos

HS-gallup: SDP:n kannatus nousi yli 22 prosentin

Orpo MT:lle: Sanna Marin toimi harkitsemattomasti ja ylitti raja-aitoja – "maa on poikkeustilassa"

Orpo MT:lle: Sanna Marin toimi harkitsemattomasti ja ylitti raja-aitoja – "Maa on poikkeustilassa"