Politiikka

HS: VR palauttaisi melkein kaikki lakkautettavat junavuorot - liikenneministeriö tyrmää

Politiikka 27.09.2016

Keväällä junaliikennettä supistettiin Suomessa usealla rataosuudella ja rautatieasemia suljettiin.


Roni Rekomaa
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) isännöimä liikenneministeriö ei lämpene VR:n ehdotukselle lakkautettujen junavuorojen palauttamisesta.

Helsingin Sanomien mukaan VR tarjoaa liikenne- ja viestintäministeriölle kolmivuotista sopimusta, jonka mukaan VR lisäisi aikatauluihinsa 183 uutta vuoroa viikossa.

Osa vuoroista tulisi valtion ostoliikenteeseen ja osa velvoiteliikenteeseen.

Ministeriötä esitys ei sellaisenaan tyydytä.

Eduskunnassa on ihmetelty, miksi ministeriö ei hyväksy tarjousta, kun se ei vaatisi valtiolta ylitystä budjettirahoitukseen.

MT ei tavoittanut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk.) kommentoimaan asiaa.

Junien ostoliikenteestä leikattiin kolmannes

Keväällä junaliikennettä supistettiin usealla rataosuudella ja asemia suljettiin. Ostoliikenteen määrärahoja leikattiin 30 prosenttia, mikä johti 217 ostoliikenteen junavuoron lakkauttamiseen viikossa.

Ministeriö kuitenkin velvoitti VR:n harjoittamaan korvaavaa liikennettä samoilla yhteysväleillä. 88 tappiollista junavuoroa viikossa siirrettiin VR:n velvoitteeseen.

Tällä vältettiin junaliikenteen lakkauttaminen rataosilla Tampere-Keuruu, Joensuu-Nurmes, Varkaus-Joensuu ja Jyväskylä-Seinäjoki. Näillä seuduilla on nyt huoli junaliikenteen jatkumisesta.

VR palauttaisi vuoroja, liikenneministeriö ei

VR:n uusimman esityksen mukaan muun muassa Riihimäki–Lahti-välillä palattaisiin tunnin vuoroväliin (80 lisäjunavuoroa viikossa), Riihimäen ja Tampereen välille tulisi 24 lisävuoroa ja Joensuu–Varkaus-välille tulisi 16 lisävuoroa viikossa. Lisää vuoroja tulisi myös Tampere–Keuruu-välille ja Savonlinna–Parikkala-välille.

Liikenneministeriö on torjunut VR:n esityksen lakkautettujen junavuorojen palauttamisesta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT