Politiikka

Huoltovarmuuskeskus säilyttäisi maaseudun taksipaikat - “jo normaalioloissa välttämätön palvelu”

Taksiliikenteen uudistus voisi heikentää huoltovarmuutta haja-asutusalueilla, arvioi Huoltovarmuuskeskus.
Huoltovarmuuskeskuksen logistiikkapäällikön mukaan haja-asutusalueiden taksipalvelut pitää varmistaa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Yhteiskunnan toimivuudesta erilaisissa kriisitilanteissa huolehtiva keskus suhtautuu kriittisesti liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelmaan poistaa taksien päivystys- ja asemapaikkavelvoite.

Lakiluonnoksessa esitetään, että taksien päivystys- ja asemapaikkavelvoitteesta luovuttaisiin, jotta alalle saataisiin lisää toimijoita ja taksiyrittäjien olisi helpompi laajentaa toimintaansa.

Huoltovarmuuskeskuksen logistiikkapäällikön Raija Viljasen mukaan haja-asutusalueiden taksipalvelut pitää varmistaa. Hän muistuttaa, että jo normaalioloissa taksi on välttämätön haja-asutusalueilla, koska muuta julkista liikennettä ei ole.

"Niin kauan kun on tavoitteena, että koko maa pidetään asuttuna, väestön toimeentulo edellyttää kuljetuspalveluita."

Lakiluonnoksessa todetaan, että palveluita voisi järjestää syrjäseuduille myös palvelusopimuksin. Huoltovarmuuskeskus on yksi kymmenistä tahoista, jotka ovat antaneet lausuntonsa hallituksen esityksestä liikennekaareksi. Uudistukset siirtyvät seuraavaksi hallituksen harkittavaksi.

Lue lisää