Politiikka

Iltalehti povaa kokoomuksen ministereiksi Risikkoa ja Mykkästä

Politiikka 21.06.2016

Ministerien nimet julkistetaan puolen päivän jälkeen.


Iltalehti povaa ministeriksi Paula Risikkoa.

Iltalehti ennakoi päivällä julkistettavia kokoomuksen ministerinimiä. Lehden mukaan uusiksi ministereiksi olisivat nousemassa eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko ja kansanedustaja Kai Mykkänen.

STT:n tavoittama Mykkänen ei halunnut kommentoida uutista vaan totesi ainoastaan, että julkisuudessa ja ryhmän piirissä on tuotu esiin monia nimiä.

Mykkänen sanoi, että hän ei ala spekuloida nimillä tässä vaiheessa. Paula Risikko viestitti, että on parhaillaan varattuna kokouksessa.

Orpon on määrä julkistaa puolueen uudet ministerinimet puolen päivän jälkeen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) jättää ministerin tehtävät ja siirtyy rivikansanedustajaksi, uutisoi puolestaan Helsingin Sanomat.

Hän sanoo sopineensa asiasta puolueen uuden puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa. Orpo soitti Toivakalle sunnuntaina ja asiasta sovittiin puhelimessa.

Toivakka kuitenkin myöntää lehdessä valmistautuneensa päätökseen. Hän on kokenut raskaaksi perheyhtiönsä verosuunnitteluun kohdistuneen kielteisen julkisuuden.

Toivakoiden perheyhtiö perusti holdingyhtiön Belgiaan 2007 verosuunnittelua varten. Lenita Toivakan mies Jukka Toivakka oli tuolloin perheyhtiön toimitusjohtaja ja Lenita Toivakka hallituksen jäsen. Jukka Toivakan mukaan yhtiön perustaminen liittyi perheyhtiön kiinteistöliiketoimintaan. Ministeri korosti, ettei hänellä ollut missään vaiheessa osaa yhtiön operatiivisessa toiminnassa.

Hän toivoo, ettei ilmapiiri muutu sellaiseksi, ettei yksityiseltä sektorilta rohjeta enää lähteä politiikkaan.

"Yksikään toimittaja ei ole pystynyt sanomaan että olisimme tehneet jotain lainvastaista tai väärää. Jos vahvaa kritiikkiä ja epäluuloa tulee, se tuntuu olevan mahdotonta poikkasta. Ympärilläni käyty keskustelu ei ole ollut puolueelle hyväksi. En halua että kokoomus joutuu tätä taakkaa kantamaan", Toivakka sanoo Helsingin Sanomissa.

Toivakka sanoo haluavansa, että uusi puheenjohtaja Orpo pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. Siksi hän myös ymmärtää, että Orpo haluaa päivittää kokoomuksen ministeritiimin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit