Politiikka

Jäätteenmäki närkästystä herättäneestä bioenergiaraportista: "Ei tule menemään läpi"

Europarlamentin ympäristövaliokunnan jäsen Anneli Jäätteenmäki tyrmää valiokunnan Bas Eickhoutin raportin.
Kari Salonen
Europarlamentaarikko ja ympäristövaliokunnan jäsen Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ei usko Bas Eickhoutin raportin menestyvän valiokunnan käsittelyssä.

Europarlamentaarikko ja ympäristövaliokunnan jäsen Anneli Jäätteenmäki (kesk.) vakuuttaa, että Suomessa huolta aiheuttanut valiokunnan raportöörin Bas Eickhoutin (vihr.) raportti uusiutuvan energian direktiivistä ei tule menemään esitetyssä muodossa läpi valiokunnassa.

Raportti sisältää Jäätteenmäen mukaan useita Suomen metsien käytölle ongelmallisia kohtia. "Eickhout ehdottaa biomassojen kestävyyskriteereiden huomattavaa tiukentamista ja turve- ja suomaiden energiakäyttö loppuisi kuin seinään."

Jäätteenmäki muistuttaa, että biomassan käytön vaikeuttamisesta seuraisi kielteisiä vaikutuksia. "Kestävästi tuotetun biomassan käytön vaikeuttaminen sataa fossiilisten polttoaineiden laariin. Kukaan tuskin haluaa, että vihreä energia vaihtuu kivihiileksi."

"Myöskään tiukkojen rajausten asettaminen metsätalouden sivuvirtojen käytölle ei ole oikea tapa lähestyä biomassojen kestävyyteen liittyviä ongelmia."

Jäätteenmäen mukaan kestävän metsänhoidon periaatteet ovat Suomessa selkeät ja lainsäädäntömme on jo nyt ajan tasalla. 

Lue lisää

EU:n rahoitusluokittelu saa mepeiltä huutia – metsäbiomassan energiakäytön kestävyys jakaa mielipiteitä vahvasti

Kainuuseen biotuotetehdasta suunnitteleva KaiCell alkaa selvittää uusiutuvan energian mahdollisuuksia

EU-media: Metsätalouden ja bioenergian kestävyyskriteerit keventymässä EU:ssa – keskiviikkona julkaistaan metsäalalle tärkeä esitys

Sattumasähköä auringosta ja tuulesta, perusvoimaa ydinenergialla