Politiikka

Jäätteenmäki: Suomelle haitalliset biomassalinjaukset eivät ole ympäristövaliokunnan kanta

Politiikka 27.06.2017

Jäätteenmäen mukaan biomassan kestävyyskriteerien käsittely Euroopan parlamentissa on vasta alussa.


Kari Salonen
"Hollantilaismeppi Bas Eickhoutin pohjaesityksessä olevat linjaukset ovat haitallisia Suomen bioenergian käytön kannalta. En kannata niitä", keskustan meppi Anneli Jäätteenmäki sanoo.

Keskustan meppi Anneli Jäätteenmäki toppuuttelee pari viikkoa sitten alkanutta keskustelua hollantilaismeppi Bas Eickhoutin (vihr.) esityksestä uusiutuvan energian direktiivistä.

Jäätteenmäki muistuttaa, että kyse ei ole Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan kannasta, vaan ensimmäisestä pohjaesityksestä.

"Direktiiviehdotuksen käsittely parlamentissa on vasta alussa ja esimerkiksi komission alkuperäinen pohjaesitys on Suomen näkökulmasta parempi. Seuraavaksi esitykseen jätetään muutosesityksiä ja näin aion myös tehdä", Jäätteenmäki kirjoittaa blogissaan.

Jäätteenmäki on ympäristövaliokunnan jäsen, eikä kannata Eickhoutin linjauksia.

Eickhout ehdottaa esimerkiksi, että turvemailta ei saisi korjata energiapuuta eikä biopolttoaineita saisi tehdä harvennuspuusta, purusta tai mäntyöljystä.

Linjaus haittaisi Suomen biopolttoaineinvestointeja.

"Suomen kannalta ongelmalliset Eickhoutin linjaukset eivät ole lopullisia", Jäätteenmäki jatkaa.

Eickhoutin luonnos herätti paljon huomiota. Esimerkiksi Kaidi ilmoitti lykkäävänsä Kemiin suunnittelemansa biopolttoainetehtaan maansiirtotöitä sen vuoksi.

Ympäristövaliokunnan vaikutusvalta biomassan kestävyyteen on suuri. Sillä on siitä päävastuu.

Valiokunnan kanta ei kuitenkaan ole parlamentin lopullinen kanta, vaan siitä äänestetään lopulta parlamentin täysistunnossa.

Lue myös:

Europarlamentin rankka raportti murskaa Suomen bioenergian

Kaidin maansiirtotöiden piti alkaa Kemissä ensi viikolla – lykkääntyy EU-raportin vuoksi

Aiheeseen liittyvät artikkelit